I RETTEN: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ankommer Oslo tingrett i forbindelse med pensjonsjukssaken. (Foto: Lars Barth Heyerdahl / TV 2)
I RETTEN: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ankommer Oslo tingrett i forbindelse med pensjonsjukssaken. (Foto: Lars Barth Heyerdahl / TV 2)

Bondevik: - Det er sagt mye rart i denne saken

Kjell Magne Bondevik gikk hardt ut mot Riksrevisjonen da han vitnet om pensjonsjuks tirsdag.

Bondevik er den fjerde tidligere statsministeren som vitner i saken mot Anders Talleraas og Magnus Stangeland. De tidligere stortingsrepresentantene er tiltalt for grovt bedrageri av til sammen 3,2 millioner kroner.

– Jeg ser fram til å vitne. Det er sagt mye rart og ukvalifisert i mediene i denne saken, sa Bondevik på vei inn i rettssalen.

Hva mener du med det?

– Det vil jeg utdype overfor retten, sa Bondevik.

Les også: Hagen: – Forbauset over manglende kontroll

Ble selv etterforsket

I sitt vitnemål forklarte Bondevik seg i detalj om sin egen sak. Han ble selv etterforsket for å ha mottatt urettmessig pensjon.

Bondevik fortalte at han fikk pensjon etter 75-årsregelen fra 1. desember 2005. Fra 1. januar 2006 fikk han 20 prosent stilling på Oslosenteret for fred og menneskrettigheter. Fra februar fikk han noe oppdrag for FNs generalsekretær.

1. juli ble han ansatt i full stilling ved Oslosenteret. Dermed visste han at retten til pensjon falt bort, og i september ringte han til sekretæren for Stortingets pensjonsstyre for å høre hvordan han skulle forholde seg.

Les også: Irritert Gro til TV 2: – Nå er du helt ute på bærtur

– Uklare regler

Flere samtaler og brev senere kom de fram til at Bondevik hadde rett på pensjon første halvår 2006. Han betalte da tilbake pensjonen han hadde fått siste halvår 2006.

– Dermed regnet jeg med å være på trygg grunn, sa Bondevik i retten.

Likevel mente Riksrevisjonen i sin gransking at Bondevik ikke hadde rett til pensjon i denne perioden. Det viser at reglene var for dårlige, mener Bondevik.

– Tre instanser kom fram til tre ulike svar. Først sa sekretæren for pensjonsordningen at jeg hadde rett til pensjon første halvår 2006. Riksrevisjonen sa at Bondevik ikke hadde krav på pensjon i det hele tatt. Så sa Kjønstadutvalget at jeg hadde krav på pensjon i fem, ikke sju måneder.

– Regelverket var ikke så vanskelig å forstå, men det var mangelfullt, sa Bondevik.

Se intervju fra TV 2 Nyhetskanalen:

474952

Refset Riksrevisjonen

Bondevik rettet også kraftig kritikk mot Riksrevisjonen.

– Riksrevisjonens behandling av denne saken var, med respekt å melde, dårlig og summarisk. Det kom ut at mange ikke hadde rett til pensjon i det hele tatt, og det var selvsagt fullstendig feil, sa Bondevik.

Han la til at de som er fremstilt i media som trygdejuksere, har fått en enorm belastning.

– Jeg fant det urimelig å bli beskyldt for å være kriminell i mediene, sa Bondevik.

Willoch: – De tiltalte er syndebukker

Gro hadde 500.000 i tilfeldige inntekter

Går mot slutten

Bondevik var siste vitne i saken. Onsdag er det rettsfri før prosedyrene holdes torsdag.

Dom i saken er ventet nærmere jul.