Per Elofsson og Petter Northug (montasje) (Foto: SCANPIX/)
Per Elofsson og Petter Northug (montasje) (Foto: SCANPIX/)
Petter Northug Jr. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
Petter Northug Jr. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Elofsson tror Northug kommer raskt tilbake

Per Elofsson fikk hele karrieren ødelagt av å være overtrent. Han tror ikke Petter Northug vil lidé samme skjebne.

Flere medier har spekulert i at skihelten Petter Northugs formkollaps skyldes at han er overtrent.

Dersom det er tilfelle er ikke det første gang en topp langrennsløper går på en slik smell.

Eksemplene er mange, og skrekkeksempelet er det som skjedde med svenske Per Elofsson.

Sprengt av Mühlegg
Elofsson var langrennssportens kanskje største stjerne på starten av 2000-tallet.

Han var mannen som skulle gjenreise Sveriges ære i skisporet og ta opp arven etter Gunde Svan. Slik gikk det aldri for Umeå-karen.

Etter å ha blitt sprengt av en gjennomdopet Johann Mühlegg på tremila i OL i Salt Lake City, kom Elofsson aldri tilbake.

Den påfølgende sesongen gikk i vasken på grunn av sykdom, og Elofsson forteller at han trente knallhardt sommeren 2003 for å komme tilbake på toppnivå i 2003/2004-sesongen.

I etterkant viste det seg at Elofsson hadde presset seg selv for hardt.

SPRENGT AV MÜHLEGG:  Per Elofsson måtte bryte 30 km i OL i Salt Lake City i 2002. (Foto: Wicklund, Anders/SCANPIX)
SPRENGT AV MÜHLEGG: Per Elofsson måtte bryte 30 km i OL i Salt Lake City i 2002. (Foto: Wicklund, Anders/SCANPIX)

Slående likhetstrekk
Elofsson skjønte først at noe var alvorlig galt da han kom på 50. plass på Beitostølen i 2003.

– Kroppen svarte ikke overhodet. Jeg mistet kontakten med musklene og hadde problemer med å kjøre teknisk riktig og hadde ikke noe som helst kraft i frasparket. Da forsto jeg at noe var galt. Jeg bestemte meg for å ta en pause, men jeg var helt sikker på at om jeg fikk en måneds hvile så ville kroppen begynne å fungere igjen, men dessverre ville ikke kroppen det den gangen, minnes Elofsson overfor TV 2 Sporten.

Han valgte derfor å stå over de to påfølgende rennene i Gällivare og Kuusamo. Men tiden gikk uten at Elofsson ble bedre, og i desember 2003 valgte han å droppe resten av sesongen.

Elofsson kom aldri tilbake til gammelt slag.

Historien om Elofsson kan høres ut som en skrekkhistorie for Northug og norske skiinteresserte.

Likhetene er nemlig skremmende. Northug ble nummer 49 på Beitostølen i årets første renn på Beitostølen og ble slått ut i sprintprologen. Northug klaget på at han følte seg sliten, uvel og hadde vondt i hodet. I likhet med Elofsson valgte Northug å stå over Gällivare og han står også over Kuusamo.

For norsk langrenn sin del får man håpe at likhetene stopper der.

Petter Northug Jr. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
Petter Northug Jr. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Tror Northug kommer raskt tilbake
Elofsson tror i hvert fall ikke at Petter Northug kommer til å lide samme skjebne som han gjorde.

– Som utøvere i en så ekstrem utholdenhetsdisiplin ligger man alltid på grensen til å presse kroppen litt for hardt, og det er veldig lett å gå litt over grensen en gang i blant og bli litt sliten. Jeg har vel selv ikke den dag i dag fått et bra svar på hva som egentlig gikk galt med meg. Kroppen var veldig sliten en periode, men hvorfor klarte ikke kroppen å hente seg inn igjen? Sånn jeg har forstått det er det ganske unikt, for normalt sett om man er overtrent så skal det bare være et spørsmål om tid før man tar seg inn igjen. Så jeg vil si at risikoen er veldig liten for at Petter havner i samme situasjon som jeg gjorde. Så på den måten er det positive muligheter, sier Elofsson og legger til;

– Forhåpentligvis er han bare lett overtrent eller har pådratt seg en lett virussykdom.

Han håper for Petter Northug og landslagets medisinske apparat har oppdaget problemene i en tidlig fase. Selv angrer han på at han i sin tid bare kjørte på videre, selv om han merket at kroppen ikke fungerte.

– Det er veldig ulikt hvordan man reagerer. Hvis man har disse symptomene så må man ha overbelastet kroppen på en eller annen måte. For Petter sin del så er det avgjørende hvor lenge han har merket denne følelsen. Har han kjent seg overtrent i et par uker så burde det gå ganske raskt å hente seg inn igjen. Har han derimot kjent dette fra midten av sommeren av og har hatt vondt i en lang tid, da kan det dessverre ta litt lengre tid før han er «fresh» igjen.

OVERTRENT: Per Elofsson ble nummer 50 på 15 km på Beitostølen i 2003. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
OVERTRENT: Per Elofsson ble nummer 50 på 15 km på Beitostølen i 2003. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Mentalt sliten?
Elofsson advarer også mot å undervurdere effektene av den store mentale belastningen som en kjent utøver som Northug må leve med utenfor skisporet.

Northug er en av Norges mest etterspurte idrettsutøvere og interessen rundt ham ble ikke mindre etter OL-suksessen i fjor vinter. Elofsson opplevde det samme medietrykket etter at han slo igjennom for fullt i 2000/2001-sesongen.

MEDIEYNDLING: Petter Northug er et ettertraktet intervjuobjekt. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
MEDIEYNDLING: Petter Northug er et ettertraktet intervjuobjekt. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

– Mentalt sett er det en veldig stor omstilling. Man går fra å være en relativt anonym person som kan bevege seg fritt uten at noen tenker på hva du sier eller tenker. Så slår du til slutt igjennom og det blir et utrolig fokus og det blir en stor omstilling personlig, men det tenker man ikke på. Trening og konkurranser kan man jo forberede seg godt på, men akkurat den utenomsportslige omstillingen som blir er veldig vanskelig å forberede seg på. Det må man jo bare ta seg igjennom. Det er klart at man må ta hensyn for den ekstra belastningen. Jeg vet at Marit Bjørgen havnet i en litt lignende situasjon etter 2001 da hun antakeligvis også overtrente litt og det var et veldig stort fokus på henne. Den totale belastningen som man snakker om – at man er i fokus og er en kjent person og det er et stort trykk fra omgivelsene – det må man også ta med i vurderingen. Det er noe folk ikke tenker på.

– Så det kan være snakk om en slags mental overtrening også?

– Når du hele tiden er i fokus og hele tiden skal være tilgjengelig til intervjuer, er det også slitasje for energien. Det tærer på den totale energien hver dag. Når man trener og har en sånn ekstrem fysisk belastning, så må man også ta hensyn til at den andre delen også kommer til å stjele energi av deg som du trenger for å hente inn igjen kroppen din. Der gjør mange en feilbedømming.

– Hva er ditt råd til Petter Northug?

– Om jeg hadde vært Petter i dag så ville jeg virkelig ha vært lydhør på kroppen min og hvilke signaler den sender. En sak er at han helt sikkert vil kjapt ut og trene og teste kroppen. Da må han kjenne etter om kroppen virkelig er mottakelig for trening. Det var en gang jeg sammenlignet det med en forelskelse; da man var liten ville man kanskje ha følelser for en jente, uten at man fikk det. Derimot når man møter rett person så kjenner man virkelig innenfra at man har en god følelse. Det samme gjelder med trening, denne lysten som kommer tilbake når man har hentet seg inn igjen.

– Og dersom Northug trenger en å snakke med som har opplevd det samme er det bare å ringe deg?

– Absolutt. Jeg stiller opp, avslutter Per Elofsson.