SAMBOERE I PROTEST: Kirke vurderer å anbefale samboerkontrakt i stedet for ekteskap i protest mot endringene i den nye ekteskapsloven. (Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox)
SAMBOERE I PROTEST: Kirke vurderer å anbefale samboerkontrakt i stedet for ekteskap i protest mot endringene i den nye ekteskapsloven. (Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox)

Kirke vil be folk bli samboere

I protest mot endringer i den nye ekteskapsloven vurderer et av landets mest konservative kirkesamfunn å anbefale samboerkontrakt i stedet for ekteskap.

For å unngå den nye ekteskapsloven, kan Det Evangelisk Lutherske Kirkesamfunn (DELK) ende opp med å anbefale sine medlemmer å bruke en samboerkontrakt.

– Den nye ekteskapsloven er ikke forenlig med kristen tro. Derfor er vi tvunget til å tenke alternativt, sier prest Jan Bygstad i DELK-menigheten i Bergen til Vårt Land.

LES OGSÅ: En prosent homoekteskap

– Dette er ikke en anbefaling av samboerskap. Samboerskap betyr en privatisering av samlivsinngåelsen i strid med Guds ord. Poenget med dette forslaget er at kirken selv kan definere hva ekteskapet er. Den juridiske siden ved ekteskapsinngåelsen må selvfølgelig også sikres på forsvarlig måte. Det handler blant annet om eiendom, arv og barn. Derfor forutsetter en slik ordning også en juridisk bindende sivilrettslig kontrakt, sier DELK-prest Bygstad.

Filosof Nina Karin Monsen liker løsningen Bygstad går inn for. Hun kan ikke under noen omstendigheter anbefale noen å gifte seg med den nye ekteskapsloven.

– Kristne par bør heller velge samboerskap. De formelle sidene organiseres gjennom samboeravtale, mens den kirkelige delen blir ivaretatt gjennom en vielse i kirken. Det synes jeg er en ryddig måte å organisere sitt samliv på, sier Monsen. (©NTB)