Tor-001 (Foto: Benny Christensen)
Tor-001 (Foto: Benny Christensen)

Slik forsøkte bilsvindlerne å lure Tor

Han svarte på annonse - og fikk utspekulert e-post tilbake. Les den her:

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilsvindlerne herjer på nettsteder over hele Europa, blant dem vårt hjemlige finn.no. Økokrim mener det er Nigeria-svindlere som står bak - og virksomheten er både godt organisert og utspekulert.

En av dem som har fått oppdage dette er Tor Nygard fra Kløfta. Han er på biljakt - og i forrige uke trodde han at han virkelig hadde skutt gullfuglen.

- Ja, jeg kom over en Toyota Avensis som så veldig kurant ut - og til en pris som lå langt, langt under tilsvarende biler jeg hadde sett på. Jeg tenkte at det kanskje var for godt til å være sant, men samtidig kan man jo aldri vite. Derfor var jeg kjapp med å sende en e-post til selgeren, forteller Tor.

Hvorfor så billig?

Her fokuserte han på nettopp den lave prisen og sendte følgende spørsmål:

Hei, hvordan har du kommet frem til denne prisen på bilen? Jeg hadde forventet at den ville vært 50 - 60.000 mer minst. Hilsen Tor Nygard

Så gikk det ikke lang tid før Tor fikk et svar som fikk ham til å stusse ytterligere.

Tok kontakt med Finn

- Ja,det var veldig langt og ga inntrykk av å være et slags ferdig utfylt standardsvar. Men samtidig var det jo veldig mange faktaopplysninger her. Men jeg ble svært mistenksom. Tenkte først at det kanskje kunne være snakk om en bil som hadde vært kollisjonsskadet eller noe sånt.

- Jeg viste mailsvaret til kona også, og hun ble enda mer mistenksom. Derfor tok jeg kontakt med finn.no og varslet om det jeg trodde var svindel. De var ganske kjapt tilbake og frarådet meg å ha noen form for kontakt med denne selgeren. Annonsen lå ute litt til, men så ble den fjernet, forteller Tor.

Fikk du med deg denne? Annonsen er ren svindel

Advarsel til andre

- Guffent å oppleve noe sånt?

- Ja, først flirte jeg jo litt av det og jeg hadde følelsen av at det kunne være noe rart helt fra starten, ettersom prisen var så lav. Men det er klart at dette helt sikkert kan lure mange som kanskje ikke er så vant til å tenke kritisk.

- Historien i seg selv kunne jo vært riktig og det er stor detaljrikdom her. Dessuten er nok mange i et modus der de kan la seg lure - når de tror de er i ferd med å gjøre et veldig godt kjøp. Jeg håper i alle fall at min historie kan være en advarsel til andre - slik at ingen går på limpinnen og blir svindlet av disse folkene, sier Tor.

Her kan du lese hele e-posten fra selgeren "Johannes":

Hei,

Først må jeg be om unnskyldning for alle mulige dialektiske eller grammatiske feil i mitt forsøk på på å gi deg så mange detaljer som mulig om bilen, og om en eventuell transaksjon av den. Jeg vil nevne at jeg er fra Norge (mine foreldre er begge norske statsborgere), men jeg ble født i England og har bodd her siden jeg ble født. Derfor snakker jeg ikke det norske språket spesielt godt, og jeg har store vanskeligheter med å uttrykke meg som jeg gjerne vil. Jeg håper derfor at de opplysningene som jeg herved gir om bilens tilstand, samt vilkårene for inngåelse av en mulig transaksjon for kjøp av bilen, blir riktig forstått. Jeg vil prøve å gi deg informasjon på norsk og også på engelsk. Hvis du har noen spørsmål, vennligst kontakt meg på engelsk, men du kan også bruke norsk hvis du har problemer med engelsk, og jeg vil gjøre hva jeg kan for å beskrive alle detaljer til deg så tydelig som mulig.

Jeg vil begynne med alle detaljer angående årsaken til at jeg selger denne bilen:

Som jeg nevnte ovenfor er mine foreldre norske, og vi eide et hus og en eiendom i Norge frem til i forrige måned. På grunn av verdenskrisen og enkelte økonomiske problemer som min familie og jeg sliter med, var vi tvunget til å selge huset og eiendommen i Norge. Bilen som er for salg ble brukt av meg i Norge for personlig bruk da jeg var på ferie der. Da vi solgte huset, prøvde jeg å selge bilen også, men fant ingen som var interessert på det tidspunktet, og også på grunn av det faktum at jeg måtte tilbake i England for jobben min så snart som mulig (jeg arbeider som bygg- ingeniør), og ble tvunget til å gi avkall på å selge bilen i Norge, og måtte derfor ta den med til England. Mitt arbeide er naturligvis veldig viktig for meg i disse vanskelige tider, og jeg måtte gi avkall på å selge bilen i Norge der jeg kunne ha fått en svært god pris for den, sammenlignet med den prisen jeg nå forlanger. Jeg prøvde å selge bilen da jeg kom tilbake til England, men ingen viste noen interesse i en bil med rattet på venstre side (i England har bilene rattet på høyre side), og prisen jeg ble tilbudt her for den var svært lav sammenlignet med bilens virkelige verdi. Av den grunn tenkte jeg å selge den over Internett til en norsk statsborger (fordi bilen fortsatt er registrert i Norge) og selv for en mindre pris enn det som praktiseres på det norske markedet.

Du har her informasjon om bilens nåværende tilstand.

Bilen er immatrikulert og registrert under mitt navn og med den adressen hvor mine foreldre hadde hus i Norge. For eventuell kontroll, kan du sjekke bilens registreringsnummer med norske myndigheter: SU 32881. Bilen er i perfekt fungerende stand, den har ingen riper eller andre merker eller bulker. Bilen har aldri noen gang vært i en ulykke. Bilens interiør er skinnende rent, fordi jeg ikke røyker, og jeg brukte den bare sporadisk og kun for personlig bruk. Motoren fungerer perfekt. Kontroller ble alltid foretatt i tide og på autoriserte verksteder. (Bilens servicebok er gyldig og vil bli levert sammen med bilens andre dokumenter). Bilens spesifikasjoner ble nevnt i salgsannonsen men hvis du vil at jeg skal nevne dem igjen, kan du bare be om det. Jeg tror at mange av bilens utstyrså vel som dens nåværende tilstand kan bli sett på bildene fra salgsannonsen.

Bilens salgspris er 128.000 kroner. I denne prisen er inkludert avgifter på transport til Norge og gebyrene for registrering til ditt navn i henhold til norske lover. For en mulig transaksjon, foreslår jeg følgende:

- Overføring av eiendom av bilen og dens levering til Norge vil bli foretatt av et internasjonalt transportbyrå (et av de største transportbyråene i verden for denne type tjenester) som også har et kontor i Manchester, England (jeg bor i Manchester og bilen er her i øyeblikket). Tjenestene som tilbys av dette selskapet er veldig trygge for begge parter, altså både for selger og kjøper. Ved å benytte av denne typen firma, vil du ha muligheten til å inspisere bilen før jeg mottar noen penger for den. Dessuten vil dette selskapet levere bilen direkte til din hjemmeadresse i løpet av kun syv dager. Bilen blir levert med et dokument som kalles "return bill" (et dokument som ligner på et garantibevis). Dette dokumentet gir deg rett til å teste bilen i 10 dager og hvis du ikke er fornøyd med dens tilstand, har du rett til å returnere den uten å betale noenting. Med dette dokumentet kan du være sikker på at den bilen du kjøper er nøyaktig slik som jeg beskrev den. Dette selskapet tilbyr en rekke tjenester som beskytter kjøper og selger på samme tid, og hvis dette virker som et godt alternativ til å inngå en transaksjon på for deg, kan du kontakte meg og spørre meg om mer informasjon om selskapet og selve transaksjonen.

- Et annet alternativ kunne være at du kommer hit til Manchester for å sjekke ut bilen her. Hvis dette passer deg bedre, må betalingen foretas i kontanter og kjøperen vil være ansvarlig for bilens transport. Hvis dette for deg virker som en bedre måte å foreta et kjøp på, vennligst kontakt meg slik at vi kan sette opp detaljer for et møte.

Disse er de detaljene jeg kan gi deg til å begynne med. Hvis du er interessert i en mulig transaksjon, eller hvis du ønsker mer informasjon om transaksjonen eller selve bilen, bare ta kontakt med meg. Til slutt vil jeg igjen be om at du gjør så på engelsk, hvis det er mulig, for det er vanskelig for meg å gi svært klare detaljer på norsk. (Som nevnt før, foreldrene mine er norske statsborgere, og de hjalp meg til å skrive denne meldingen på norsk, men jeg snakker ikke språket, fordi jeg er født og oppvokst i England. Jeg virkelig ønsker å kontakte meg på engelsk fordi mine foreldre er gamle og syke også, og jeg ønsker ikke å forstyrre dem med mine personlige problemer).

Takk for din interesse og tålmodighet til å lese hele meldingen, men jeg ønsket å gjøre ting klart.

Vennlig hilsen,

Johannes T. Wang

22 Beech Avenue

Denton Manchester

Greater Manchester M34 3NU

United Kingdom

Phone: +44 791 903 3037

PS: Den mest vanlige framgangsmåten etter dette er å be kjøper betale et depostitum, enten for å vise at man er "seriøs" - eller for å dekke frakt. Og så baller det på seg videre. Rådet fra finn.no er å ikke kjøpe bil fra utlandet, med mindre man er 100 prosent sikker på at det ikke kan være svindel. Og betal aldri noe på forskudd før du har sett bilen.

LES OGSÅ: Meldte bilen stjålet - dømt for svindel