I VITNEBOKSEN: Tidligere Stortingspresident Torbjørn Jagland vitnet mandag i pensjonsjukssaken i Oslo Tingrett. Her med en av de tiltalte, Anders Talleraas. (Foto: Berit Roald / Scanpix)
I VITNEBOKSEN: Tidligere Stortingspresident Torbjørn Jagland vitnet mandag i pensjonsjukssaken i Oslo Tingrett. Her med en av de tiltalte, Anders Talleraas. (Foto: Berit Roald / Scanpix)

Jagland: – Pensjonssystemet kunne utnyttes

Tidligere Stortingspresident Thorbjørn Jagland vitnet mandag i pensjonsjukssaken i Oslo tingrett.

Tidligere stortingspresident Thorbjørn Jagland inntok mandag vitneboksen i saken om pensjonsjuks på Stortinget.

Thorbjørn Jagland var stortingspresident da pensjonssystemet ble satt under lupen. De tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp) er tiltalt for å ha tjent for mye samtidig som de mottok pensjon fra Stortinget.

Leste loven

Jagland sa at han ikke hadde inngående kunnskap om hvordan pensjonssystemet fungerte. Da ordningen kom under debatt, fant han det nødvendig å sette seg inn i systemet.

Etter å ha lest loven, sa Jagland at han fikk det «klare inntrykket» at man kunne få pensjon etter 75-årsregelen hvis man ikke hadde fast inntekt gjennom en stilling i det offentlige. Ellers åpnet regelverket for at man kunne ha sporadiske inntekter opptil det beløpet som man fikk i pensjon.

– Det var en av grunnene til at jeg skjønte at systemet måtte gjennomgås, for slik det var kunne man tilpasse seg inntekten hvert eneste år slik at inntekt og pensjon var høyere enn det man hadde hatt som stortingsrepresentant, sa Jagland.

Se reportasje (reporter: Aslak Eriksrud)

474809

Kritisk rapport

Jagland var stortingspresident da han fikk beskjed om at Riksrevisjonen hadde begynt å kikke Stortingets pensjonsstyre i kortene. Den granskingen endte i avdekkingen av flere kritikkverdige forhold ved håndteringen av stortingspensjonen.

Ikke bare var det så å si null kontroll med den, flere tidligere representanter ble mistenkt for å ha misbrukt ordningen.

Overrasket

Jagland sa også at han ble overrasket da han som Stortingets president da rapporten fra Riksrevisjonen kom.

– Jeg ble overrasket, første gang da rapporten kom, nemlig hvor lite kontroll det var med dette og hvor lite kontroll pensjonsstyret hadde med dette.

– Var dette bukken som passet havresekken? spurte Stangelands advokat Svein Aage Valen.

– Det er ikke mine ord, men det var klart at noe måtte gjøres med hvordan ordningen ble administrert, sa Jagland.

Thorbjørn Jagland er i dag generaleskretær i Europarådet.

SE VIDEO: Irritert Gro til TV 2: – Nå er du helt ute på bærtur