TOK IKKE OPP OVERVÅKING: Støre ønsket ikke å snakke med Obama om overvåking. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
TOK IKKE OPP OVERVÅKING: Støre ønsket ikke å snakke med Obama om overvåking. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Støre ville ikke snakke om overvåking med Obama

Regjeringen tok ikke opp den amerikanske ambassadens overvåking med USAs president Barack Obama under NATO-toppmøtet i Lisboa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag 3. november kunne TV 2 Nyhetene avsløre at amerikanske myndigheter har drevet systematisk overvåking av norske borgere.

Etterretningsgruppen, som bærer navnet Surveillance Detection Unit (SDU), ble etablert våren 2000 og plassert inne på rom 618 i 6. etasje i den såkalte Handelsbygningen som ligger noen hundre meter vest for den amerikanske ambassaden.

Temaet ble ikke tatt opp med president Obama under toppmøtet i Lisboa.

– Vi har dialog med den amerikanske ambassaden om den saken. Det er ikke en sak det er naturlig å løfte opp på presidentens bord. Jeg tror ikke han ville være veldig klar over den saken, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NTB.

Den amerikanske ambassadens overvåking ble i justisminister Knut Storbergets redegjørelse i Stortinget beskrevet som i ytterkant av det som er lovlig. Men Støre mener det likevel ikke er naturlig å benytte sjansen til ta opp saken på politisk nivå med noen av amerikanerne på sidelinjen av toppmøtet.

– Vi har fått de svarene vi har bedt om fra amerikanerne, og det pågår en etterforskning. Vi skal avvente den før vi eventuelt tar noen andre reaksjoner, sier Støre videre. (©NTB/TV 2)