Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meldingen om at HIV-vaksinen Vacc-4x likevel kan virke, har gitt det norske selskapet Bionor Pharma et løft på børsen, ifølge forskning.no.

Det var også stor optimisme rundt Bionor Pharma i slutten av september. Da kom de også med gode resultater for HIV-vaksinen, som viste få bivirkninger. I begynnelsen av oktober måtte likevel forskerne gå ut med dårlige nyheter; vaksinen hadde ikke økt antallet immunceller hos forsøkspersonene.

Da forskerne gikk ut med opplysningene, stupte verdien til selskapet på børsen.

Kvaliteten som teller

– I den første studien, som forårsaket børsnedgangen, kunne vi bare se antallet CD4-celler pasientene hadde, og ikke om kvaliteten på dem hadde økt, sier Maja Sommerfelt, som er forskningsdirektør ved Bionor Pharma.

Hun tror det kan være kvaliteten på immuncellene, og ikke antallet, som kan ha redusert hiv-virusmengden hos pasientene.

– Jeg tror det var kvaliteten på CD4-cellene som var bedret, og ga en økt immunrespons mot HIV-viruset, sier hun til forskning.no.

Lærer opp kroppens forsvar

HIV-vaksinen kan ikke tas som en vanlig forebyggende vaksine. Den er ment for å hjelpe HIV-smittede å kontrollere viruset i kroppen ved å styrke immunforsvaret.

Målet er at kroppen skal lære seg å kjenne igjen HIV-viruset og bekjempe det ved hjelp av vaksinen når det blusser opp, ifølge forskning.no.