INGEN FORVARSEL: Flere leger reagerer kraftig på at Helse Stavanger uten forvarsel har halvert Metadon-dosene til rusavhengige Hege Secilie Mikalsen.  (Foto: TV 2)
INGEN FORVARSEL: Flere leger reagerer kraftig på at Helse Stavanger uten forvarsel har halvert Metadon-dosene til rusavhengige Hege Secilie Mikalsen. (Foto: TV 2)

Hege ble fratatt metadon - må kjøpe på gaten

Uten noe form for forvarsel, halverte Helse Stavanger tirsdag narkomane Hege Secilie Mikalsens metadon-doser. Nå blir hennes sak tatt opp med politikerne på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stille, men gråtende står Hege Sicilie Mikalsen utenfor legekontoret i Stavanger hvor hun i snart et år har fått sin daglige dose med 100 milligram Metadon.

Uten forvarsel tok LAR i Helse Stavanger tirsdag fra henne halvparten av dosen som for Hege er livsviktig medisin. Heges Mor, Jenny Berentsen er med datteren

– Tenk om man bare gikk bort til noen andre på gaten og sa; Du får ikke hjertemedisinen din. Er det noen som ville stått og sett at det mennesket skulle dø, spør Jenny opprørt mens Hege spakt svarer nei på morens retoriske spørsmål.

– Nei. Ingen. Det er forferdelig hvordan dere behandles, sier Jenny.

Årelang kamp

Hege har siden 2001 gitt problemene til heroinbrukere i Norge et ansikt. I 2008 viste TV 2 dokumentarfilmen «Camping i helvete» om Hege og morens kamp. Uten forvarsel halverte LAR i Stavanger tirsdag Heges daglige dose av metadon.

– De åpnet flasken og trakk opp en del i sprøyten. Så sprøytet de resten ut i vasken, sier Hege fortvilet på vei til legen for å motta dagens dose med legal metadon.

– Jeg tente at det nå skulle være rolig. Nå skulle det være greit. Du fikk din metadon, og vi kunne ha det rolig og greit alle sammen, sier Jenny fortvilet.

Les også: Nytt håp for narkomane Hege

– Tvunget til prostitusjon

Da rusmiljøet i Oslo torsdag demonstrerte mot den norske rusomsorgen, og fikk legge frem problemene sine for stortingspolitikere, ble Heges sak tatt opp. Blant andre satt Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen og lyttet da leder for Foreningen for human ruspolitikk, Arild Knutsen, tok opp Heges sak.

– Hun får 100 milligram metadon, og så står de og heller ut halvparten av flasken og sier at du er satt ned på 50 milligram. Hva tror de er konsekvensen? Hun er tvunget tilbake til et liv med kriminalitet og prostitusjon. Det går bare ikke an, sa Knutsen.

– Forsvarlig

Onsdag nektet daglig leder for LAR i Helse Stavanger, Ingvar Bjørheim, å snakke med TV 2 Nyhetene da vi møtte opp på kontoret deres sammen med Hege og mor. I dag forsvarte han reduksjonen av Heges dosering overfor TV 2.

– Det som nå er gjort er det eneste medisinsk forsvarlige. Det som kanskje skulle vært gjort er at denne reaksjonen skulle kommet før, sier Bjørheim.

Hege som har gått på LARs metadon i snart et år aldri vært i møte med LAR, eller hørt noe fra dem før de tirsdag uanmeldt halverte dosen hennes.

Les: Fra ille til verre for narkomane Hege

Lovbrudd

– Dette er medisinsk uforsvarlig. Det er grov tjenesteforsømmelse og det er i tillegg lovbrudd, sier allmennlege Joe Siri Ekgren som også er leder Berge liv-aksjonen.

– Det er brudd på både Helsepersonelloven, Pasientrettighetsloven og Menneskerettighetsloven, mener Ekgren.

For Hege betyr halvering av metadon-dosene at hun er tvunget til å kjøpe metadon illegalt. Et lovbrudd mor støtter. I det de forlater LAR stikker Jenny 500 kroner til datteren

– Her har du disse så kan du gå ut på gåten og kjøpe deg metadon. Det er det jeg kan gjøre, sier Jenny.

Fredag får Hege fortsatt bare halv dose med metadon, og igjen må hun skaffe både penger og illegal Metadon for å få nok medisinen.

Må sende narkomane på camping