PÅ RIKTIG VEI: Politidirektør Ingelin Killengreen er fornøyd med politiets innsats. (Foto: TV 2)
PÅ RIKTIG VEI: Politidirektør Ingelin Killengreen er fornøyd med politiets innsats. (Foto: TV 2)

Politidirektøren tar det fulle ansvaret

Politidirektør Ingelin Killengreen sier hun tar ansvar for at Justisdepartementet ikke ble informert om at den amerikanske ambassaden drev med overvåking.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er ansvarlig for alt som skjer i politiet, uavhengig av om jeg er kjent med beslutninger som taes, eller om disse blir varslet, sier politidirektør Ingelin Killengreen til TV 2 Nyhetene.

Samtidig hevder Killengreen at hun ikke kjente til at det fantes en slik enhet. Mens Killengreen var politimester i Oslo, deltok hun i år 2000 på et møte i ambassaden.

Men hun sier at det ikke kom frem i møtet at ambassaden hadde en egen enhet som overvåket norske borgere utenfor ambassadens lokaler.

– Ikke grunn til å kritisere

– Denne saken er blitt håndtert av erfarne politifolk som har samarbeidet internt i politiet, med Oslo Politidistrikt, PST og Politidirektoratet, og de har også konsultert Utenriksdepartementet.

– De har ikke funnet grunn til å rapportere saken videre, og jeg har ikke noe grunnlag til å kritisere den vurderingen de gjorde den gangen med utgangspunktet i de opplysningene de hadde, sier politidirektøren videre.

Politidirektøren fikk heller ikke kopi av rapporten beredskapsseksjonen i Politidirektoratet skrev.

Der kommer det fram at politiet kjente til den såkalte SDU-enheten. Likevel gjør politidirektøren det klart at hun som øverste leder i politiet, har ansvaret.

Tar lærdom

Killengreen fikk heller ikke en kopi av en rapport som beredskapsseksjonen i Politidirektoratet skrev om saken.

To polititjenestemenn skal ha blitt informert om den såkalte SDU-gruppen skriftlig av den sikkerhetsansvarlige ved USAs ambassade allerede i 2000.

En av disse var Odd Berner Malme, som har vært assisterende politidirektør.

– På den andre siden er jeg opptatt av hvordan vi i etterkant går gjennom saken og hvordan vi kan bli bedre også på dette området, avslutter Killengreen.

LES OGSÅ: Denne polititoppen fikk vite om SDU-gruppen i 2000