. (Foto: FABRICE COFFRINI/Afp)
. (Foto: FABRICE COFFRINI/Afp)

Nå jages Wikileaks-gründeren over hele verden

WikiLeaks-gründer Julian Assange etterlyses internasjonalt for seksuallovbrudd i Sverige.

Assange har siden 2006 skapt seg et navn gjennom å være frontfigur for det omstridte nettstedet. Wikileaks har blant annet terget på seg amerikanske myndigheter, etter å ha publisert hundretusenvis av dokumenter om amerikanske krigshandlinger i Irak.

DETTE ER SAKEN: Assange kan bli etterlyst internasjonalt

Lukkede dører

Beslutningen om å utstede en internasjonal arrestordre ble tatt etter et rettsmøte som gikk for lukkede dører. Assange selv dukket ikke opp.

– Jeg tror ikke at han kommer til å bli domfelt for dette. Statsadvokaten fikk ikke rettens medhold i noen restriksjoner, sier forsvareren Björn Hurtig til Aftonbladet.

Han sier at Assange gjentatte ganger tidligere har tilbudt å la seg avhøre av svenske myndigheter.

Det stormet rundt Assange på sensommeren etter at han ble siktet for voldtekt og voldtektsforsøk i svenske Enköping og Stockholm. Ifølge Expressen dreier det seg om ett voldtektstilfelle, tre tilfeller av seksuell trakassering og et forsøk på å true en kvinne til å ha sex med ham.

Statsadvokat Marianne Ny er påtaleansvarlig i Assange-saken.
  (Foto: ANGELICA KARLSSON/Afp)
Statsadvokat Marianne Ny er påtaleansvarlig i Assange-saken. (Foto: ANGELICA KARLSSON/Afp)

– Årsaken til at vi har bedt om etterlysning er at vi trenger å avhøre ham. Det har så langt ikke vært mulig å få til, sier påtaleansvarlig Marianne Ny til Expressen.

– På tide

Nyheten om at påtalemyndigheten ville etterlyse Assange internasjonalt ble tatt godt i mot av kvinnene som har anmeldt Wikileaks-kjendisen.

– Dette er på tide. Uvissheten om hva som ville skje er det verste for ofrene i denne typen saker. Slik har det også vært for mine klienter, sier Claes Borgström, som er bistandsadvokat for to av kvinnene.

– Ødeleggende

Saken om voldtektsanklagene eksploderte i internasjonale medier i august, og påtalemyndighetene startet etterforskning av saken. Assange har hele tiden hevdet sin uskyld, og hevder anklagene er en svertekampanje mot ham.

– Assange avviser alle anklagene mot ham, sier hans forsvarer Björn Hurtig til Aftonbladet.

Han mener en etterlysning av Assange vil få store konsekvenser.

– Dette er jo ødeleggende både for ham og for virksomheten hans. Han er en mann som jobber globalt og som har blitt utsatt for falske anklager om blant annet voldtekt, sier Hurtig.

De siste årene har han vært uten fast oppholdssted og reist fra land til land, angivelig på grunn av frykt for å bli arrestert. I mars i år deltok han på den norske journalistkonferansen SKUP i Tønsberg.