STRÅLTE: Einar Gelius virket å være i svært godt humør da han møtte pressen onsdag. (Foto: TV 2 )
STRÅLTE: Einar Gelius virket å være i svært godt humør da han møtte pressen onsdag. (Foto: TV 2 )

Gelius til TV 2: – Det er tøft, noe annet ville vært unormalt

Kjendispresten smilte og lo da han møtte pressen i Finnmark onsdag, men innrømte samtdig at det er en tøff tid.

Tirsdag ble det kjent at Oslo-biskop Ole Christian Kvarme vurderer å sparke Einar Gelius fra stillingen som sogneprest i Vålerenga menighet i Oslo.

For mye sex

Kjendispresten har de siste årene på en rekke måter fått omtale i mediene. Denne høsten har han markert seg med den svært omstridte boken «Sex i Bibelen», som vakte sterke reaksjoner i konservative, kristne miljøer. Det skal ha vært denne utgivelsen som fikk begeret til å renne over for biskop Kvarme.

Biskopens talsmann Kjell Svarstad bekrefter overfor TV 2 at det er samtaler på gang mellom Kvarme og Gelius, men vil ikke si noe mer om saken.

Politi-klage

I 2005 klaget politiet på sogneprest Einar Gelius. Det går fram av et brev til Gelius fra Oslo-biskop Ole Christian Kvarme, der biskopen peker på sju forhold som danner grunnlag for en mulig avskjedssak.

Brevet som NRK har fått tilgang til, er datert 4. november i år og viser grunnlaget for at Kvarme vurderer å fremme sak for Bispedømmerådet om avskjed.

LES HELE BREVET HER

4. juli 2005 hadde Gelius beredskapsvakt, men prioriterte en fotballkamp, ifølge brevet. Da politiet ringte ham på grunn av «et dødsfall med spesielle omstendigheter», ba Gelius dem i stedet ringe den lokale presten, til tross for at det var han som hadde beredskapsvakt.

Politiets klage gjorde at biskopen tok Einar Gelius ut av beredskapssystemet i Oslo.

I brevet fastslås det at sognepresten flere ganger har opptrådt «i strid med de ordninger som er fastsatt for utøvelsen av prestetjenesten i Den norske kirke» og opptrådt på en måte som er «uverdig og/eller bryter med den aktelse og tillit som er nødvendig for en prest i Den norske kirke».

Godt humør

Sogneprest Einar Gelius, som ellers er kontroversiell og frittalende, var ikke snakkesalig onsdag. Likevel var han i meget godt humør da TV 2 traff han i Finmark, hvor han holdt foredrag for Norsk Sykepleierforbunds medlemmer. Tema for fagdagen er «Himmel og Helvete».

– Nei du slette meg tid, hva er dette for noe, sa Gelius da han så presseoppbudet. Men selve saken ønsket han ikke å dokumentere.

– Det er tøft, noe annet ville vært unormalt, var det han ville si til Tv 2 Nyhetene.

LES OGSÅ: – Gi Gelius teologisk etterutdanning og et Cupido-abonnement

– På tide

Det er foreløpig ikke fremmet noen avskjedssak. Men redaktør i den kristne avisa Vårt Land mener Gelius fortjener å få sparken.

– Det er absolutt på tide, og på høy tid. Han mener saken handler om provoserende oppførsel som har gått for langt.

Men Gelius har også sine støttespillere som heller kritiserer biskop Kvarme .

– Kirkas største budskap skal være kjærlighet. Her uttrykker «Mullah Kvarme» det stikk motsatte, sier stortingsrepresentant Arild Stokkan Grande (Ap) til TV 2.

– Du kaller ham mullah?

– Han utstråler fanatisk holdning til andres meninger.

Se folk på Vålerenga slå ring rundt presten i videovinduet under (reporter: Olav Haugan).

473816