VIL DEMONSTRERE: En gruppe med radikale muslimer i Oslo har varslet en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i slutten av uken. (Foto: Andersen, Aleksander/NTB scanpix)
VIL DEMONSTRERE: En gruppe med radikale muslimer i Oslo har varslet en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i slutten av uken. (Foto: Andersen, Aleksander/NTB scanpix)

Politiet legger lokk på etterforskningen

Da Østfold-politiet fikk ansvaret for å etterforske de ansatte i overvåkingsgruppen SDU som TV 2 har avslørt, var politimester Beate Gangaas opptatt av åpenhet. I dag har de ingen kommentar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har gjennom en rekke reportasjer avslørt hvordan amerikanske myndigheter systematisk har overvåket nordmenn. I dette arbeidet har de brukt tidligere ledere innen norsk politi, i tillegg til folk med bakgrunn fra Forsvaret. Opplysningene er lagt inne i register som blant andre CIA bruker.

Da justisminister Knut Storberget redegjorde for saken for Stortinget onsdag ville han ikke på noen måte ta stilling om det har foregått noe ulovlig. Det overlater han til etterforskerne i Østfold-politiet. De er de som har fått jobben, fordi man ønsket avstand til de involverte fra Oslo politidistrikt.

LES OGSÅ: Disse har overvåket nordmenn for amerikanske myndigheter

Mye tyder på at politiet møter problemer når de etterforsker de ansatte i SDU. Amerikanerne har ikke plikt til å oppgi hvem som har jobbet i enheten, og de ansatte som TV 2 har avslørt navnene på, kan antakeligvis nekte å svare på spørsmål, med begrunnelse i taushetserklæringer.

Ingen kommentar

I dag er svarene fra etterforsker Tom Erik Guttulsrød hos Østfold-politiet svært kortfattede:

– Vi har ingen kommentarer om detaljene i etterforskningen, sier han til TV 2 nyhetene.

Det eneste han vil si er at etterforskningen fortsetter i full styrke.

– Da vi snakket med politimesteren forrige helg var hun svært opptatt av åpenhet, hva har forandret seg?

–Det er ingenting som har forandret seg, men vi kommenterer ikke spesifikke ting i etterforskningen. Vi vurderer hva vi kan gå ut med dag for dag, og enn så lenge kan vi ikke si noe, forteller han.

TV 2 AVSLØRER: Politiansatt overvåket for USA

Leter etter lovbrudd

Oppdraget Østfold-politiet har fått fra riksadvokaten går på å finne ut hva de ansatte i gruppen faktisk har gjort, og om de har brutt norsk lov. Avhørene av de ansatte i gruppen skulle starte så fort som mulig.

–Kan du svare på om dere har startet avhør?

– Det kan vi heller ikke kommentere, sier han.

Kan de ansatte i SDU-enheten nekte å svare med begrunnelse i taushetserklæringer?

– Det kan jeg heller ikke kommentere.

Han vil heller ikke si noe om statusen til de involverte i saken, men bekrefter at de kan ha forskjellig status.

– De som avhøres kan både være vitne, siktet eller tiltalt, sier han.

Krevende

Det eneste han vil bekrefte er at det ligger et stort press på politietterforskerne som har fått hele ansvaret for å avdekke om det foreligger lovbrudd i saken.

– Det kan jeg si ja til. Det dreier seg om et annet land, og vi opererer utenfor vårt eget politidistrikt. Det er dessuten mange forskjellige aktører vi skal forholde oss til, og dette er noen av utfordringene, avslutter han.