Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Null erstatning hvis du krasjer med sommerdekk på glatta?

Noen bilister lever veldig farlig i disse dager.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallai Benny vi sitter her på jobben og ser at det snør utenfor og diskuterer en ting. Det er hva det er som skjer hvis man kjører ut med bilen sin på glatta og den har sommerdekk. Kollega Kjell mener at det gjør at man ikke får igjen noe på forsikringen selv om det er full kasko på den. Jeg vet ikke jeg, kan de være så strenge på det? Håper du kan svare oss på det.

Benny svarer:

Hallo på dere, kjenner igjen settingen! Vi har skrevet litt om dette tidligere og i tilfeller som dette er det nok fort snakk om avkorting i erstatningen. Men ingen ting i erstatning – det tror jeg knapt har skjedd noen gang.

Rent konkret må det være bevis for at skaden har skjedd som en direkte årsak av at bilen har hatt feil dekkutrustning. Det vil si i dette tilfellet at ulykken ikke ville skjedd hvis bilen hadde hatt vinterdekk. Så er det opp til forsikringsselskapet å vurdere hvor uaktsomt man har handlet.

Jeg har sett noen eksempler der bilister har blitt trukket 20–30 prosent i erstatningssummen, det er nok rundt der det ligger, altså forutsatt at det er direkte sammenheng mellom feil dekkutrustning og ulykken.

Jeg vet ikke hvor store mørketallene her er, men mitt inntrykk er at altfor mange tar sjansen og kjører med sommerdekk eller veldig dårlige dekk på vinteren. De er en fare både for seg selv og andre, og har ingen ting på glatte vinterveier å gjøre.

LES OGSÅ: Når SUV blir for harry

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Full oversikt over bruktbilene – klikk her:

Hva tror du er årsaken til at Antara gjør det så dårlig? Skriv i kommentarfeltet under: