Nyhet 
 ATTEST: I over ett år har namsosingen Peder Frisendal (73) ventet på å få tilbake de 750 kronene han urettmessig ble avkrevd i bilbeltebot. Etter framvisning av legeattest   og en runde i retten   vant han endelig fram. Men pengene har han ennå ikke sett noe til. (Foto:  Bjørn Tore Ness, na.no/ANB)
Nyhet ATTEST: I over ett år har namsosingen Peder Frisendal (73) ventet på å få tilbake de 750 kronene han urettmessig ble avkrevd i bilbeltebot. Etter framvisning av legeattest og en runde i retten vant han endelig fram. Men pengene har han ennå ikke sett noe til. (Foto: Bjørn Tore Ness, na.no/ANB)

Peder vant over politiet

Fikk bot - selv om han hadde legeattest.

Allerede i 1991 fikk den nå pensjonerte yrkessjåføren legeattest på at han ikke kunne bruke sikkerhetsbelte i bilen. Det skriver Namdalsavisa.

Opp gjennom åra har han blitt stoppet i politikontroller en rekke ganger – og hver gang har han vist fram lappen som viser at han har retten på sin side.

– Det har alltid gått bra. Inntil i januar i fjor, sier 73-åringen.

Utgått på dato

Denne vinterdagen blir Frisendal stoppet i en bilbeltekontroll på Spillumsstranda. Av erfaring visste han at ting ville løse seg dersom han viste fram attesten i hanskerommet. Men denne gangen var det annerledes.

– Jeg fikk beskjed om at legeattesten var utgått på dato, samt at de ville vite hva som feilte meg siden jeg kunne vise fram en slik beskjed, sier Frisendal, som måtte konstatere at bota var et faktum.

Betalte - og klaget

– Jeg ble irritert og sa at det måtte de spørre legen min om. Jeg følte ikke behov for å informere en tilfeldig politimann om min helse, sier 73-åringen, og legger til at attesten har sammenheng med store skuldersmerter.

– Jeg får rett og slett ikke til å kjøre med bilbeltene på, sier han.

Etter hendelsen på Spillumsstranda tok han kontakt med sin fastlege, som skrev ut en ny attest.

– Det pussige er at politifolka sa at attesten var utgått – uten at den har noen form for «sluttdato», sier Frisendal, som også betalte bota på 750 kroner.

– Jeg hadde hele tida en plan om å klage, men så for meg at ting ville ta tid. Dermed betalte jeg før jeg sendte en skriftlig klage på avgjørelsen, sier han.

Fullt medhold

I mars i fjor sendte 73-åringen en klage til Nord-Trøndelag politidistrikt, der han ba om å få slettet boten, få pengene tilbake – samt få en skriftlig bekreftelse fra politiet at de ville respektere hans legeattest.

Deretter gikk turen til Namdal tingrett. 11. mars i år – over ett år etter at han ble bøtelagt på Spillum – vant han endelig fram.

– Jeg fikk fullt medhold, og boten ble slettet. Jeg skulle dessuten få tilbake pengene mine, uten at det har skjedd så langt, sier Frisendal.

Han angrer likevel ikke på at han kjørte løpet med tingretten.

– Mange ville kanskje ha gitt seg for lenge siden, men dette provoserte meg. Jeg visste jo jeg hadde retten på min side. Jeg har ikke gjort noe galt, sier han.

Per definisjon uskyldig

Påtaleleder Sigbjørn Bjerkem i Nord-Trøndelag politidistrikt understreker at han ikke kjenner til denne konkrete saken, men legger samtidig ikke skjul på at det sannsynligvis er snakk om en saksbehandlingsfeil.

– Når retten har kommet fram til en slik kjennelse, er Frisendal per definisjon uskyldig – og skal få igjen pengene sine, sier han.

Bjerkem vil ikke spekulere i årsaken til at Frisendal ennå ikke har fått sin rettmessige utbetaling.

– Han kan ta kontakt med meg direkte, så skal vi ordne opp i saken, sier han.

Du kan lese mer om bil og trafikk på na.no - klikk her:

LES OGSÅ: Han vant over UP i retten