VIL HA FULL ÅPENHET OM OVERVÅKING: Nestleder Bård Vegar Solhjell i Sosialistisk Venstreparti forlanger at justisministeren utviser full åpenhet i sin redegjørelse om overvåkingssaken for Stortinget.  (Foto: TV 2 / Scanpix)
VIL HA FULL ÅPENHET OM OVERVÅKING: Nestleder Bård Vegar Solhjell i Sosialistisk Venstreparti forlanger at justisministeren utviser full åpenhet i sin redegjørelse om overvåkingssaken for Stortinget. (Foto: TV 2 / Scanpix)

– Fikk USA «ekstraservice» av norske myndigheter?

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell håper at arven etter den kalde krigen ikke har ført til at USA har begått ulovligheter på norsk jord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 12.30 onsdag går justisminister Knut Storberget på talerstolen for å gi Stortinget en grundig redegjørelse etter at TV 2 avslørte hemmelig overvåking i amerikansk regi for to uker siden.

Stortingspolitikerne forventer alle kort på bordet, og Storberget lover full åpenhet.

Se redegjørelsen direkte her.

Etter at TV 2 avslørte den hemmelige overvåkingen for to uker siden har Justisdepartementet innhentet opplysninger i form av skriftlige rapporter fra Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Politidirektoratet.

KNUT STORBERGET: Etter det TV 2 erfarer vil en ny lov om obligatorisk åstedsundersøkelse bli vedtatt. Forslaget er fremmet av regjeringen. (Foto: Scanpix)
KNUT STORBERGET: Etter det TV 2 erfarer vil en ny lov om obligatorisk åstedsundersøkelse bli vedtatt. Forslaget er fremmet av regjeringen. (Foto: Scanpix)

– Dette er opplysninger jeg tar sikte på at offentligheten skal få tilgang til, sier justisminister Knut Storberget.

Han mener at alle parter vil tjene på full åpenhet i denne saken.

LES OGSÅ: Disse fire spørsmålene må Storberget svare på

– Alle kort må på bordet

Nestleder Bård Vegar Solhjell i Sosialistisk Venstreparti forlanger at justisministeren utviser full åpenhet i sin redegjørelse for Stortinget.

– Jeg forventer alle kort på bordet: At amerikanerne har sagt hva som har skjedd, at vi får vite det som har skjedd i PST, at dette legges frem åpent for Storinget, og at viktige dokumenter offentliggjøres, sier Solhjell til TV 2.

– Hvilke konsekvenser bør det komme ut av denne redegjørelsen?

– For det første må vi se på tiltak. Men vi må også kunne føre en debatt om det er slik at amerikanerne har litt «ekstraservice» i Norge, og om hvordan kulturen er i PST. Så må jeg også si at jeg er glad for at det har skjedd en viktig samfunnsendring. Hadde dette vært for 30 år siden, hadde de fleste partiene på Stortinget sett mellom fingrene med det – bortsett fra SV. Nå er det allmenn enighet om at alle skal følge loven i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DRØFTET I 1996:  Statsminister Thorbjørn Jagland og statsråd Anne Holt møtte i desember 1996 partienes parlamentariske ledere for å diskutere POT-saken (saken om overvåking fra de hemmelige tjenestene). På høyre side av bordet på statsministerens kontor fra venstre: Erik Solheim (SV), Jan Petersen (H), Kjell Magne Bondevik (KrF), Johan J. Jakobsen (SP), Erling Folkvord (RV) og Lars Sponheim (V).
DRØFTET I 1996: Statsminister Thorbjørn Jagland og statsråd Anne Holt møtte i desember 1996 partienes parlamentariske ledere for å diskutere POT-saken (saken om overvåking fra de hemmelige tjenestene). På høyre side av bordet på statsministerens kontor fra venstre: Erik Solheim (SV), Jan Petersen (H), Kjell Magne Bondevik (KrF), Johan J. Jakobsen (SP), Erling Folkvord (RV) og Lars Sponheim (V).

Solhjell sier videre at han er opptatt av at det skal være full ryddighet om PST og alle spørsmål når det gjelder overvåking.

– Så jeg forventer en diskusjon om tiltak om hvordan man skal hindre at denne type ting skjer igjen, dersom det er ulovligheter her. Jeg forventer også en debatt om vi får vite det vi trenger av amerikanerne og hvilket forhold vi har til amerikanerne når de åpenbart driver registrering i Norge.

BAKGRUNN: USA drev systematisk overvåking av nordmenn

– Alle land like for loven

– Det er to større debatter her som er viktige. Er det fortsatt slik at amerikanerne føler de kan gå litt lengre enn andre land på norsk jord? Nå er det mange som sier som SV alltid har gjort – at alle land må være like for norsk lov. Men vi trenger å formidle dette krystallklart. Det andre dreier seg om kulturen i de hemmelige tjenester. Om det fortsatt henger igjen litt kaldkrigskultur – eller om vi nå kan rydde opp i dette en gang for alle, fortsetter han.

Ønsker videre debatt

– Først og fremst vil jeg føle meg trygg på at vi får vite alt. At vi har fått vite alt vi trenger av amerikanerne, alt av hva PST har visst og ikke visst – og hvem som har fått informasjon om det. Det føler jeg meg sikker på at justisministeren vil gå ut med. Da kan vi få en debatt om veien videre om de hemmelige tjenestene, og i forholdet til USA.

På 90-tallet fikk Stortinget overlevert Lundkommisjonens rapport, som etter overrekkelsen straks ble lagt ned i Stortingets hvelv.
På 90-tallet fikk Stortinget overlevert Lundkommisjonens rapport, som etter overrekkelsen straks ble lagt ned i Stortingets hvelv.

– Vi vet at under hele den kalde krigen var det litt «ekstraservice» overfor USA fra norske myndigheter – man tillot litt mer. Nå tyder mye på at man ikke har visst om det, og da er jeg glad for at mange sier som SV alltid har gjort, at det må ryddes opp, og det håper jeg justisministeren bidrar til onsdag, sier Solhjell.

SVs nestleder sier at dersom Storbergets redegjørelse inneholder forslag til tiltak, slik det tidligere har vært antydet, vil overvåkingssaken følges opp videre politisk.

LES OGSÅ: Oslo-politiet kjente til dobbeltrolle

– Hvis han kommer med omfattende informasjon og vurdering av tiltak så mener jeg at det ikke bare bør stoppe opp her. Vi bør sørge for at den får en videre behandling, slik at vi faktisk kan ta tak i de problemene som eksisterer og få gjort noe med det.

Kan føre til videre gransking

– Det som er de to viktigste tingene er: Har det sittet masse kunnskap her som mange ikke har formidlet videre? Det kan være et alvorlig spørsmål dersom det har skjedd. Og hvor mye føler amerikanerne at de kan gjøre i Norge uten godkjenning? Det håper jeg også at vi skal få større klarhet i.

– Jeg ser det som helt åpenbart at dette må følges opp dersom det avdekkes at det har vært gjort noe uheldig, sier Bård Vegar Solhjell til TV 2.

BAKGRUNN: Dette er overvåkingssaken