Thorbjørn Jagland ber partikamerater i Ap om å konsentrere seg om viktigere ting enn burka og niqab. (Foto: TV 2)
Thorbjørn Jagland ber partikamerater i Ap om å konsentrere seg om viktigere ting enn burka og niqab. (Foto: TV 2)

Jagland ber partifeller legge vekk burkaforbud

Thorbjørn Jagland mener forbud mot burka er unødvendig og fullstendig gal metode, hvis målet er å integrere muslimske kvinner.

– Begynn og diskuter de reelle problemene som gjelder integrering, istedenfor å fokusere på små symbolske saker, er Jaglands råd til partifellene i Arbeiderpartiet.

Generalsekretæren i Europarådet er i USA, blant annet for å holde et foredrag om menneskerettigheter og Nobelprisen på Harvard-universitetet. Mandag møtte han FNs generalsekretær Ban Ki-Moon i New York, og orienterte blant annet FN om hvilke tiltak Europarådet har satt i gang for å bedre situasjonen for romfolket.

Splittet partiutvalg

Jagland er også engasjert i striden rundt forbud mot burka. I Europa har både Belgia og Frankrike innført forbud mot klesplagget. Et internt utvalg i hans eget parti er delt i synet på lovforbud mot burka. Innstillingen fra utvalget skal legges fram for landsstyret neste år.

Jagland mener burkaforbud er feil, uansett hvilket land det innføres i.

– Vi kan si til folk at du ikke kan komme på skolen uten å vise ansiktet ditt. men du trenger ikke en lov som forbyr det av den grunnen. Hvis vi gjennomfører en lov så vil det selvsagt gi påskudd for ekstreme krefter for å lage en masse halloi, men det er ikke det vi trenger, sier Jagland til TV 2 Nyhetene.

SE OGSÅ: – Burkaforbud kan føre til blodbad

Han mener burka er et mindre problem.

– Hvis det hadde vært et enormt problem, hvis det hadde vært tusenvis av mennesker som hadde slike hodeplagg, så kunne jeg forstå debatten. Men jeg har spurt folk om de har sett noen med det, men det eksisterer ikke i noen særlig grad, sier han. Han mener det må helt andre tiltak til for å løse problemet med integrering av muslimske kvinner, både i Norge og i andre land i Europa.

Mot menneskerettighetene

Europarådets oppgave er å sørge for at grunnleggende menneskerettigheter følges og rådets menneskerettighetskommissær har konkludert med at et burkaforbud er i strid med både retten til ytringsfrihet og religionsfrihet.

– Jeg er enig i at burka er et middel for å undertrykke kvinner og det må vi snakke om. Men å bruke en lov mot et så marginalt problem er ikke løsningen, sier Jagland.