Gro Harlem Brundtland vitnet i saken mot de to bedrageritiltalte stortingsrepresentantene Anders Talleraas og Magnus Stangeland  i Oslo Tingrett tirsdag ettermiddag. (Foto: Roald, Berit/Scanpix)
Gro Harlem Brundtland vitnet i saken mot de to bedrageritiltalte stortingsrepresentantene Anders Talleraas og Magnus Stangeland i Oslo Tingrett tirsdag ettermiddag. (Foto: Roald, Berit/Scanpix)

Gro hadde 500.000 i tilfeldige inntekter

Gro Harlem Brundtland sa at hun ikke fikk beskjed om noen inntektsgrense så lenge hun mottok pensjon fra Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skillet gikk mellom faste og tilfeldige inntekter, forklarte Brundtland i retten tirsdag. Tilfeldige inntekter skulle ikke regnes med i beregningen om man var berettiget til penjon.

– Foredrag og bokinntekter var eksempler på tilfeldige inntekter, sa Brundtland.

Hun fikk beskjed om at disse tilfeldige inntektene kunne være betydelige, opp til millionbeløp.

SE OGSÅ: Gro forsvarte gullpensjonene

Irritert

Hun sa videre at hun fikk beskjed om at bokinntektene kunne være store uten at det fikk noen betydning for pensjonen. Brundtland sa at møtet hun hadde hatt med Astrid Risnes om pensjon hadde vært kortvarig og generelt.

Risnesbehandlet (Foto: TV 2)

– Sa Risnes noe om et inntektstak for tilfeldige inntekter, spurte aktor Elisabeth Roscher.

– Det gjorde hun ikke. Det ville jeg husket.

– Var beløpet ubegrenset, da?

– Altså, temaet ble ikke berørt. Vi snakket om prinsipper, faste inntekter eller tilfeldige. Beløp ble ikke nevnt. Det var ikke noe tema, sa Brundtland.

Brundtland uttrykte flere ganger irritasjon i vitneboksen, avbrøt aktor og kommenterte at spørsmål var irrelevante. Aktor fikk dommerens medhold til å fortsette å spørre om Brundtlands inntekt og pensjon.

Tjente en halv million

Brundtland fikk innvilget stortingspensjon sommeren 2003. I løpet av det neste halvåret tjente hun etter eget utsagn en halv million på foredragsvirksomhet.

Ved nyttårstider reflekterte hun selv over om hun kunne ha tjent for mye, men slo det fra seg fordi inntektene klart var omfattet av kategorien «tilfeldige inntekter».

Da hun på nyåret 2004 fikk et stipend for å oppholde seg ved Harvard-universitetet i Massachusetts i USA, sendte hun på eget initiativ brev til Stortinget for å få klarlagt reglene.

– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke behøvde å betale tilbake, sa Brundtland i sin forklaring i retten.

Likevel valgte hun å betale tilbake 75.000 kroner fordi hun mente stipendet måtte karakteriseres som fast inntekt og at inntekten lå over grensen for det reglene tillot.

– Det gjorde jeg ut fra en følelse av ubehag, om at ikke noe måtte være galt, sa Gro.

I april 2004 fylte Gro Harlem Brundtland 65 år og gikk over på pensjonsordningen for tidligere regjeringsmedlemmer.

Fikk ikke skriftlig dokumentasjon

Brundtland sa at hun var pågående i sine forsøk overfor Stortinget på å få skriftlig dokumentasjon på hvordan pensjonsreglene skulle praktiseres. Noen skriftlige regler fantes imidlertid ikke, fikk hun vite.

– Det som er trist med dette, er at mange er kommet opp i uklarheter fordi det ikke fantes et klart regelverk, sa Gro til pressekorpset etter at vitnemålet var over.

Hun ville ikke uttale seg om sakene til de to som sitter på tiltalebenken, Anders Talleraas og Magnus Stangeland.

Se reportasje (reporter: Geir Solaas Moen)