burkafront (Foto: TV 2)
burkafront (Foto: TV 2)

– Burkaforbud kan føre til blodbad i Europa

Håndheving av et burka-forbud kan føre til anarki og blodbad i Europas gater sier radikale muslimer TV 2 har møtt i Storbritannia.

– Uhyrlig, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre, men han mener allikevel at burka-debatten må tas i Norge.

Føler seg angrepet

I 2006 demonstrerte muslimer over hele verden. Karikaturtegningene av profeten Muhammed opprørte og skapte sinne.

Nå når myndighetene i Frankrike og Belgia har vedtatt å forby ansiktsdekkende plagg som nikab og burka føler mange muslimer at de blir angrepet på nytt. Og den såkalte burka-debatten skaper allerede sinne blant mange muslimer i Europa.

Den profilerte radikale muslimen Anjem Choudary. (Foto: TV 2)
Den profilerte radikale muslimen Anjem Choudary. (Foto: TV 2)

– Så lenge noen angriper islam, vil muslimene aldri være tause. Vi er ikke kristne. Vi tror ikke på å vende det andre kinnet til. Hvis noen krenker oss, tar vi igjen, sier Amatullah Himayah.

Stolt

Vi møter Amatullah i London. Helt siden hun giftet seg for seks år siden har hun dekket ansiktet sitt. Hun blir provosert over at noen vil forby et plagg som betyr så mye for henne.

– Dette er noe jeg er stolt av. Jeg er stolt av å gå på gaten. Jeg er en stolt muslim. Hvorfor skal ikke jeg være lykkelig? De som hevder at kvinner er undertrykket fordi de dekker ansiktet sitt mangler kunnskap, mener Amatullah.

– De må våkne og se virkeligheten i øynene. Den muslimske kvinnen er den mest opphøyde personen i hjemmet. Vi er ikke mannens slave, vi adlyder ikke menn, sier hun.

Anjem Choudary er en profilert radikal muslim i Storbritannia. Se intervju med Choudary:

472769

Choudary er også Amatullahs lærer. Han advarer mot konsekvensene dersom land i Europa velger å håndheve et forbud mot ansiktsdekkende plagg.

– Dette vil muslimer se som et direkte angrep på religionen deres. Kvinnene vil ikke avstå fra å bruke burka og nikab offentlig for det er deres plikt. Og mennene vil forsvare dem. Dette kan føre til blodbad i Europa, sier Choudary.

Også Amatullah er sikker på at reaksjonene vil bli kraftige.

– Det er noe i islam som kalles «tawahush». Det betyr anarki. Hvis disse restriksjonene pålegges muslimer, vil det bli fullstendig anarki, sier Amatullah.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Foto: TV 2)
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Foto: TV 2)

Støre reagerer

Utenriksminister Jonas Gahr Støre reagerer kraftig på uttalelsene fra muslimene i London om at burkaforbud kan skape uro og blodbad i Europa.

– Hvilken lovgivningsprosess europiske land har det er opp til europeiske land og de demokratiene som er der, både lokalt og sentralt. Så det å bruke sånne begreper må man ta kraftig avstand fra, sier Støre til TV 2.

Men han mener debatten rundt niqab og burkabruk er viktig å ta også her i Norge. Støre leder Arbeiderpartiets integreringsutvalg, som skal legge frem sin innstilling om det og flere andre saker til partiets landsstyre til våren.

- Jeg frykter uro hvis vi fortrenger debatt. Det verste er å si at dette diskuterer vi ikke for da blir det uro, nei vi skal kunne diskutere alle ting som er viktig for folk.

Aps integreringspolitiske talskvinne, Lise Christoffersen. (Foto: TV 2)
Aps integreringspolitiske talskvinne, Lise Christoffersen. (Foto: TV 2)

Delte meninger

I utvalget Støre leder er det uenighet om burkaforbud. Aps integreringspolitiske talskvinne vil forby klesplagget.

– Jeg mener det er kvinneundertrykking på sitt verste. Du ser kun øynene og da blir det er et effektivt hinder for integrering og det fratar kvinner grunnleggende menneskerettigheter, sier Lise Christoffersen.

Men også hun mener uttalelsene fra London er urimelige.

– Dette sier mer om dem enn oss som kjemper for likestilling for alle.

Det er helt hinsides i demokratisk samfunn, mener Christoffersen.