Koht-pels
Koht-pels

– Du går ikke med et barnelik rundt hodet!

– Jeg er ekstremt motstander, sier NRK-programlederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pelsdebatten har rast i Norge de siste par ukene etter at Dyrebeskyttelsen offentliggjorde ferske bilder av syke og skadede dyr fra norske pelsfarmer.

Forfattervenninnene Unni Lindell og Anne B. Ragde gikk ut og fordømte pelsbruk i «God kveld Norge» forrige lørdag.

– Jeg er ekstremt motstander!

Nå er det NRK-programleder Christine Koht som kaster seg inn i debatten.

– Klær er gøy og klær er glede, men det trenger ikke være tortur! Jeg føler at det er som å gå og torturere naboen på nakken, du gjør jo ikke det. Du går ikke med et barnelik rundt hodet, liksom. Jeg er ekstremt motstander! sier hun engasjert til «God kveld Norge».

Koht: – Det går bare ikke

Komikeren og TV-profilen har nulltoleranse for bruk av pels.

– Mamma ringte meg forleden og fortalte at hun ville kjøpe seg pels. Hun sendte meg bilde også, og da sa jeg at jeg ikke ville snakke med henne. Vi er bestevenner, men da kunne vi heller snakkes en annen dag. Det går bare ikke. Mitt hjerte er nærmest dyr, og jeg er veldig engasjert, sier hun.

Raser mot Mette-Marit

Unni Lindell og Anne B. Ragde planlegger lørdag å fronte NOAHs fakkeltog mot pels, og i «God kveld Norge» pekte de ut kronprinsesse Mette-Marit som Norges pelsversting.

– Jeg kjenner at jeg er skikkelig skuffet over Mette-Marit, som er et forbilde og en trendsetter. Og jeg kan liksom ikke tro at hun er for dyremishandling, sa Lindell i intervjuet.

Sigrid går for second hand

Komiker og NRK-fjes Sigrid Bonde Tusvik er en av kjendisene som har blitt fotografert i pels. Hun mener det er forskjell på å bruke gammel second hand-pels og kjøpe nytt pelsvirke.

– At noen i det hele tatt har lyst å ha en så hatet jobb, det skjønner jeg ikke! Jeg hadde heller gått på NAV enn å flå dyr! Det må forbys en gang for alle, skriver Sigrid Bonde Tusvik i en sms til «God kveld Norge».

Bettan

Disse kjendisene bruker pels

Listen over pelsbrukende kjendiser i Norge er lang. På Dyrevernalliansens versting-liste finner vi navn som Celina Midelfart, Tone Damli Aaberge, Elisabeth Andreassen, Wenche Foss, Eli Hagen, Lene Nystrøm, Pia Tjelta og Mira Craig.

– Jeg har uttalt meg om dette en gang allerede og orker ikke delta i flere debatter. Men jeg er enig med Unni Lindell at bildene er grusomme, sier Elisabeth Andreassen til «God kveld Norge».

Det var til VG at «X Factor»-dommeren fortalte at pels er det eneste som kan holde henne varm når det er skikkelig kaldt. Men på spørsmål om hun vil slutte å bruke pels etter de siste avsløringene om bransjen er hun unnvikende.

– Det har jeg ikke tatt stilling til, sier hun.

Aylar: Nå er det helt slutt!

På den andre siden finner vi navn som Charlotte Thorstvedt, Fredrik Skavlan, Anita Skorgan og internasjonale stjerner som Pink og Pamela Anderson. Alle sier nei til å bruke pels fra dyr i bur.

De siste ukene har også flere kjendiser valgt å ta avstand fra tidligere pelsbruk. Aylar Lie skriver følgende på bloggen sin:

«Jeg innrømmer at jeg selv har gått med pels, men har i grunn ikke vært bevisst på de valgene jeg har tatt. Nå er det helt SLUTT på det! I dag vet jeg bedre og ønsker derfor å hjelpe NOAH som jobber for dyrs rettigheter med å spre budskapet deres», skriver «Skal vi danse»-stjernen, og oppfordrer leserne sine til å gå i fakkeltoget lørdag.

Jenny Skavlan har ikke besvart «God kveld Norges» henvendelser.