trailerkaos (Foto: TV 2)
trailerkaos (Foto: TV 2)

Politimester vil stanse livsfarlige vogntog på grensa

Politimesteren i Troms vil stanse utenlandske vogntog som ikke er skodd for norske vinterveger på grensestasjonene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle utenlandske vogntog må tollklareres før de slipper inn i Norge. Det er nettopp på grensestasjonene politimesteren Truls Fyhn i Troms vil stanse dem som ikke er skodd for norske vinterveier.

Kilde til bekymring

– Det er en alvorlig kilde til bekymring at det kjører slike svære tunge kjøretøy rundt og som fort kommer ut av kontroll, sier Fyhn til TV 2 Nyhetene.

Den siste uken har en lang rekke utenlandske vogntog vært involvert i møteulykker, utforkjøringer eller på annen måte skapt trafikkkaos på norske veier.

Potensiell risiko

– Man ser hvor farlig dette er, og hvilken potensiell risiko som er knyttet til disse, sier Fyhn, som mener de er livsfarlige.

Tollvesenet har de nødvendige fullmakter til å gjennomføre dekk og kjettingkontroll på grensestasjonene, og vogntog som i kontroll ikke har kjettinger vil bli stanset.

– Da blir de nektet å kjøre videre. De blir stående der til de har skaffet til veges minst syv kjettinger, forteller regiondirektør Atle Joakimsen i Tollvesenet til tv2nyhetene.no.

Slitte sommerdekk

Men utenlandske sjåfører liker åpenbart ikke å kjøre med kjettinger, og  tar dem av så raskt de mener det e forsvarlig å kjøre uten. Da oppstår det problemer.

På glatte norske vinterveier tar de seg fram, ofte bare skodd med sommerdekk.

– Noen vil si nesten blanke sommerdekk. Det er helt vanvittig, sier Fyhn.