SIER NEI: Ola borten Moe (Sp) var Stortingets saksordfører for regjeringens planer om å la folk avgi stemme ved valg fra laptopen hjemme. (Foto: Erlend Aas)
SIER NEI: Ola borten Moe (Sp) var Stortingets saksordfører for regjeringens planer om å la folk avgi stemme ved valg fra laptopen hjemme. (Foto: Erlend Aas)

Stortinget sier nei til elektroniske valg

Et samlet Storting refser regjeringen for planene om å la folk avgi stemme ved valg fra laptopen hjemme i stua.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed setter i realiteten Stortinget foten ned for elektroniske valg i Norge i fremtiden.

Testes i elleve kommuner

Ved kommunevalget neste høst får innbyggerne i elleve kommuner muligheten til å stemme fra sofakroken.

– Dette er viktig og det er fremtiden dette, sa kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) da systemet som skal brukes ble testet ut tidligere i høst.

Navarsete har lagt mye prestisje inn i prosjektet og målet har vært en gradvis opptrapping der alle får muligheten til å stemme elektronisk i 2017.

Ukontrollerte former

Men det er langt fra sikkert at testen med valg fra sofakroken kommer til å gjenta seg.

En enstemmig kontrollkomite på Stortinget er nemlig svært kritiske til valg i sofakroken, selv om de under tvil åpner for at det planlagte forsøket ved kommunevalget neste høst kan gjennomføres.

– Men så er det heller ikke til å stikke under en stol at et bredt flertall, et samlet Storting uttrykker en stor skepsis til elektronisk valg i ukontrollerte omgivelser, sier saksordfører Ola Borten Moe (Sp) til tv2nyhetene.no.

I en innstilling som ble avgitt fra kontrollkomiteen torsdag kveld vises det blant annet til et brev fra jusprofessor Eivind Smith som stiller spørsmål ved om det planlagte forsøket står i strid med gjeldende lov, særlig rettsregler med retten til frie og hemmelige valg.

Strenge bestemmelser

Valgloven har svært strenge bestemmelser om hvordan valghandlingen skal foregå, noe Kontrollkomiteen på Stortinget understreker i sin innstilling.

«Komiteen vil på generelt grunnlag ta sterk fråstand frå ei utvikling i retning av «privatiserte» valhandlingar. Heilt sidan 1814 har ordet valting hatt ein særksild valør i norsk kultur, politikk og samfunnsliv. Komiteen kan ikkje sjå at nokon har bore til torgs overtydande argument for at tida er inne for vidsemde og grunnleggjande endringar av måten val til Storting, fylkesting og kommunestyre vert gjennomførde på», heter det i innstillingen.

Neppe flere forsøk

Selv om Stortinget godtar forsøk i noen få kommuner neste år, setter de en stopper for regjeringens planer for fremtiden.

– Å skulle utvide ordningen til 2013 kommer til å kreve en ny Stortingsbehandling, og men denne innstillingen ser ikke jeg noen stor mulighet til å få flertall, sier saksordfører Ola Borten Moe.

–. Betyr det at Stortinget nå i realiteten har satt foten ned for e-valg i Norge?

– I hvert fall langt på vei.