Koranskoler i Pakistan. (Foto: TV 2)
Koranskoler i Pakistan. (Foto: TV 2)

Norge stanser støtte til koranskolene

Ett av Utenriksdepartementets prestisjeprosjekter i Pakistan var å gi økonomisk støtte til de omstridte koranskolene.

Men etter en grundig evaluering har regjeringen ombestemt seg. Nå kuttes millionhjelpen.

Som det eneste vestlige landet i verden støttet Norge i flere år mer enn 100 koranskoler i Pakistan. Men nå legger Utenriksdepartementet ned det omstridte prosjektet.

Har lenge forsvart støtten

– Vi vil ikke fortsette med målrettet støtte til disse religiøse skolene. Men vi vil fortsette å støtte utdanning i Pakistan ved å støtte opp under den pakistanske utdanningsreformen, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund.

Det kan ikke vært lett for UD å snu. De har nemlig lenge både skrytt av og forsvart sin støtte til koranskolene.

I mars 2009 sa daværende statssekretær Håkon Gulbrandsen i UD følgende:

– En uavhengig gjennomgang av prosjektet viser at det er vellykket. Barn har fått ikke-religiøs undervisning, sier Imerslund.

Men for nøyaktig ett år siden reiste TV 2 til Swat-dalen i Pakistan. Der avslørte vi at hæren hadde stengt flere norskstøttede skoler fordi de ble overtatt av Taliban.

Ba om ny evaluering

Utenriksdepartementets lokale prosjektleder mente imidlertid at alle skolene fungerte som normalt. Heller ikke utenriksministeren ville innrømme at Norge hadde vært for naiv. I et intervju med TV 2 i november i fjor ble Jonas Gahr Støre stilt følgende spørsmål:

– Hvordan vil dere evaluere dette nå? Blir det en ny gjennomgang?

– Nei, nå har vi gjort en veldig grundig gjennomgang. Vi får oppsummere alt dette som er her, men dette er et veldig lite prosjekt økonomisk sett, sa Støre.

Men for stortingspolitikerne var ikke dette en god nok forklaring. Derfor tvang de Jonas Gahr Støre til å tenke seg om og ba om en ny evaluering.

Ett år senere har stortingspolitikerne fått evalueringen og et brev fra utenriksministeren. Der står det at den direkte støtten til de religiøse skolene ikke vil videreføres. Nå vil norske myndigheter kun gi støtte til de vanlige skoleprosjektene i det fattige landet. Det arbeidet vil støttes med 15 millioner kroner til neste år.