JAKTER PÅ SMITTEKILDEN: Tre barn på Østlandet har fått infeksjon etter E.coli smitte. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
JAKTER PÅ SMITTEKILDEN: Tre barn på Østlandet har fått infeksjon etter E.coli smitte. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Vet ikke om de finner kilden til E. coli-smitten

– Som å lete etter nåla i høystakken, sier Folkehelse-direktør.

Selv om det jaktes intenst på kilden til et mulig E. coli-utbrudd, er det langt fra sikkert at Folkehelseinstituttet og Mattilsynet finner svaret, understreker de ansvarlige.

– Vi skal gjøre alt hva vi kan, men det er ikke sikkert at vi finner noen kilde. Det er litt som å lete etter nåla i høystakken, sier fungerende avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen, til NTB.

Fant ikke årsaken

Ved det forrige store E. coli-utbruddet i 2009 ble 13 barn syke, ni av dem alvorlig, over en ti måneder lang periode. Smittekilden ble aldri funnet, tross langvarig og intens etterforskning.

– Vi bygger på alle erfaringer som det er mulig å lære noe av fra det forrige utbruddet. Mattrygghet og barns helse er av største viktighet. Derfor har vi allerede satt inn masse ressurser, selv om vi ennå ikke vet om vi står overfor et utbrudd. Vi har ingen tid å miste, sier Iversen.

Alvorlig syk

Tre barn er så langt lagt inn ved Oslo universitetssykehus og for to av dem er det bekreftet at de har den alvorlige nyre- og blodtilstanden HUS. Barna er blitt smittet i løpet av de siste to ukene. (©NTB)