Hvem visste hva? Og har noen hos norske myndigheter godkjent at en amerikansk overvåkingsgruppe kan drive systematisk overvåking av norske borgere?

USA har overfor TV 2 bekreftet overvåkingen, og mener norske myndigheter var informert om dette. Men verken UD eller Justisdepartementet vil bekrefte at de kjente til amerikansk overvåking av flere hundre nordmenn i over ti år.

Les også: Her drev USA systematisk overvåkning av nordmenn

– Oslo-politimester ble varslet av USA

Torsdag skriver Aftenposten at Oslos politimester skal ha blitt orientert om overvåkingsgruppen SDU i 2000.

Ingelin Killengreen var politimester i Oslo frem til september i 2000, og etter det tok Anstein Gjengedal over.

Ingen av dem vil foreløpig kommentere opplysningene, men begge skal i løpet av uken sende en redegjørelse til Justisdepartementet om overvåkingen TV 2 har avslørt.

Les også: Politiet til TV 2: – Vi kjente til overvåkingen

Fra bygget i bakgrunnen skal det hemmelige SDU-teamet drevet overvåking for den amerikanske ambassaden (foran). (Foto: Scanpix)

– Jeg registrerer saken, sier leder i Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp), og legger til:

– Jeg håper og tror at den overvåkingen som TV 2 har avslørt er innenfor norske lover og regler, selv om jeg tviler på det. Hvis det er slik at amerikanerne og eventuelt andre ambassader har drevet overvåking i Norge som er brudd på norsk lov, med PST og Politidirektoratet, og kanskje også regjeringens informasjon, da har vi en alvorlig situasjon, sier han til TV 2.

Les også: Slik avslørte TV 2- journalistene overvåkingen

Flere land har spioner i Norge

Om lag 19 land har i dag stasjonert etterretningsoffiserer i Norge. Mange av disse offiserene er i Norge på lovlig vis, og fungerer som bindeledd mellom Norge og sitt hjemland.

Andre etterretningsoffiserer er i Norge på falsk grunnlag, og kan for eksempel gi seg ut for å være diplomater, journalister eller forretningsfolk, ifølge rapporten «PST0910» utgitt av Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) tidligere i år.

Sikkerhetskommisjon på Stortinget

Sandberg varsler at overvåkingssaken på et tidspunkt vil bli gjenstand for «en større sak» i Stortinget.

– Hva mener du med det?

– Fremskrittspartiet har de siste fire-fem årene forslått at det opprettes en sikkerhetskommisjon på Stortinget. Det er helt tydelig at det er brist i kommunikasjonen mellom Politiets sikkerhetstjeneste og Politidirektoratet, ansvarlig statsråd og Stortinget.

– Sikkerhetskommisjonen skal både se på overvåking og terrorvirksomhet, men også få til en strøm av kommunikasjon mellom Stortinget, regjeringen og politiske myndigheter, sier Sandberg.

Les også: Hernes: – Hysj-utvalget må på banen

I LOKALENE: Her er TV 2s reporter inne i lokalene hvor gruppen opererte. (Foto: Erik Edland / TV 2)

Etterlyser hysj-reform

Nupi-forsker Vegard Hansen mener tiden er overmoden for en reform av sikkerhetstjenestene som ble bygd opp mens Norge var en del av en intens krig mellom øst og vest.

– Man kan lure på hvor mange enkeltsaker som skal til før det skjer. Vi har de samme ordningene som under den kalde krigen. Det er ikke gitt at det er de samme ordningene som er mest hensiktsmessige når det gjelder dagens trusler, sa han til Klassekampen tirsdag.

Per Sandberg i justiskomiteen er enig med Hansen i at de norske sikkerhetstjenestene henger igjen i den kalde krigen.

– Hele etterretningen bør gjennomgås med sikte på en annen trusselnivå etter Lundkommisjonen, sa Sandberg til avisen.

Les også: Tidligere agenter nekter å snakke om overvåkingen

Vil undersøke flere ambassader

Lederen i Stortingets justiskomité sier til TV 2 at det også er på høy tid å undersøke om flere ambassader i Norge har drevet med ulovlig overvåking.

– Er det noen spesielle ambassader du tenker på?

– Nei, men vi vet at andre lands makter ikke har sluttet med overvåking. Jeg tror det er naivt å tro at vi har mindre agent- og overvåkingsvirksomhet i Norge nå enn det vi hadde under den kalde krigen. På tross av Lundkommisjonens konklusjoner tror jeg ikke at det politiske miljøet får den fulle oversikten.

– Jeg er litt usikker på hvorvidt PST også har det, og enda mer usikker på om regjeringen har det. Men at den er mye større enn det vi antar, det er jeg helt sikker på.

TV 2 har identifisert flere av de 15-20 personene som overvåker eller har overvåket nordmenn for amerikanerne.