Husker du 19-åringen som lurte amerikansk politi trill rundt i over to år, mens han flyktet fra stat til stat? I løpet av tiden på rømmen rakk Colton Harris-Moore å bli superkjendis og få sin egen fanskare.

Kallenavnet fikk han fordi det ble funnet fotavtrykk på flere av åstedene han etterlot seg. Amerikanske medier har antatt at han flyktet barbent store deler av tiden han var på rømmen.

Share

Ble pågrepet på Bahamas

Han fikk hundretusenvis av Facebook-tilhengere, og etter hvert ble det solgt t-skjorter med bilde av ham og påtrykket «Fly, Colton! Fly!»

Men 11. juli i år ble han pågrepet på Bahamas, bare dager etter å ha kræsjlandet på øystaten i et stjålet småfly. Da hadde saken rukket å bli pinlig både for FBI og lokalt politi i en rekke delstater over store deler av USA.

Først nå, bare kort tid før påtalemyndighetens frist til å ta ut tiltale mot verdens mest berømte tenåringskriminelle gikk ut, har statsadvokaten i Washington offentliggjort en lang smørbrødliste med anklagepunkter som hun akter å få ham dømt for, det ene mer vanvittig enn det andre:

BLE SENDT HJEM: Colton Harris-Moore ble pågrepet på Bahamas 11. juli i år. Her blir han eskortert avgårde av lokalt politi fra hovedstaden Nassau. (Foto: Felipe Major/Ap)

Etterforskerne forteller til den lokale TV-kanalen KOMO at han er mistenkt for å stå bak minst 80 forhold siden han stakk av fra en barnevernsinstitusjon i april 2008.

Det inkluderer hele fem stjålne fly, hvor tre av dem endte opp som vrak etter kræsjlandinger, et stort antall biltyveri, flere båttyverier og en nesten endeløs rekke av innbrudd.

– Dette er et viktig skritt i prosessen med å få holdt ham ansvarlig for sine kriminelle handlinger, sier statsadvokat Jenny Durkan til Seattle Post-Intelligencer.

Forholdene han nå er siktet for, har til sammen en strafferamme på 43 år.

Les statsadvokatens egen pressemelding om tiltalen her.

Tilbakela hundrevis av mil

Herjingene fant sted flere steder i hjemstaten Washington nordvest i USA, før ferden fortsatte til Oregon, Idaho, Wyoming, South Dakota, Nebraska, Iowa, Illinois og Indiana. Der stjal han et fly og fløy til Bahamas. Kartet i bunnen av artikkelen viser den enorme distansen han tilbakela på egen hånd.

FIKK KJENDISRØVER PÅ BESØK: Bensinstasjoneieren Dwight Pinder (t.h.) og datteren Lydia Pinder var blant de som ble offer for herjingene til den berømte ungdomsbanditten. Etter å ha flyktet fra USA i et stjålet småfly i juli, krasjandet han på Bahamas. Harris-Moore rakk ikke få med seg annet enn en energidrikk og to poser med potetgull før han flyktet videre. Kort tid senere ble han pågrepet. (Foto: Mike Melia/Ap)

Myndighetene på Bahamas satte inn store ressurser for å få tatt tenåringen. Da han til slutt ble pågrepet, forsøkte han å flykte i en stjålet båt.

– Umoden

Etter det første fengslingsmøtet i juli, fortalte forsvareren John Henry Browne at klienten hans ikke likte tanken på kjendisstatus og potensiell status som rollemodell.

– Han er veldig smart, men kanskje ikke så veldig moden, sa Browne ifølge CNN.

Naboene hjemme på Camano Island var flere ganger i løpet av Coltons oppvekst i kontakt med det lokale barnevernet fordi de mente moren forsømte gutten. Han debuterte som innbruddstyv allerede som sjuåring.

Før han stakk av fra barnevernsinstitusjonen i 2008, klaget han over at sengene der var for korte til den lange, hengslete kroppen hans, skriver britiske Sunday Times.

Moren er likevel stolt av gutten sin:

– Han har ikke tatt en eneste flytime! Jeg hadde tenkt å sende ham på en flyskole, men jeg antar det ikke er behov for det nå, sa Pamela Kohler i intervjuet med Sunday Times i desember i fjor.

Etterforsker fortsatt

Sheriffen i Island County, hvor Harris-Moore vokste opp, har også siktet ham for ytterligere ti forhold. Og flere vil det bli.

– Dette er bare ett steg i en lang prosess, sier sheriff Ed Wallace til Seattle Times.

I påvente av rettssaken, sitter 19-åringen nå i varetekt i et høysikkerhetsfengsel i SeaTac, Washington.

– Lettet

Når han først ble pågrepet, måtte Harris-Moore innrømme at det i grunn ikke var så verst i varetekt heller:

– Han er lettet, for han var så lei av å løpe, fortalte forsvareren John Henry Browne til Seattle Times etter pågripelsen i juli.