Illustrasjonsfoto. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Illustrasjonsfoto. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Lavt kolesterol kan gi deg demens

Sjokkoppdagelse for svenske hjerneforskere etter demensstudie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne har undersøkt 1.400 svenske kvinner gjennom 32 år og trodde i utgangspunktet at de kunne påvise at høyt kolesterol ga økt risiko for demens.

To finske studier har tidligere konkludert med dette, og det samme har dyreforsøk. De svenske forskerne kom imidlertid fram til stikk motsatt resultat, skriver Göteborgs-Posten.

Betydelig økt risiko

Undersøkelsen fant ingen sammenheng mellom høyt kolesterol og økt risiko for demens.

Forskerne fant derimot at kvinner og menn med lavt kolesterol har betydelig økt risiko for demens.

PLAGSOMT: Kvinner som opplever mye stress utvikler lettere demens. (Foto: Patrick DELECROIX/PHOTOPQR/LA VOIX DU NORD)

Kvinner med synkende kolesterolnivå har 2,5 ganger så stor risiko for demens som kvinner med stabilt nivå, viser undersøkelsen som er omtalt i siste utgave av tidsskriftet Neurology.

Her er flere risikofaktorer:
Røyking øker demensfaren
... og stress fører også til demens

– Åpenbart en forbindelse

– Det finnes åpenbart en forbindelse mellom synkende nivåer og demens, sier professor Ingmar Skoog til avisen. Han jobber ved avdelingen for nevropsykiatrisk epidemiologi ved Sahlgrenska Akademin i Göteborg, og er en av medforfatterne til artikkelen.

Det dette viser er hjernens betydning for flere ulike biologiske reguleringssystem

Fra før vet man at vekttap og synkende blodtrykk kan være ett av symptomene på en demenssykdom. Muligens kan altså synkende kolesterolnivåer puttes i samme kategori.

– Det dette viser er hjernens betydning for flere ulike biologiske reguleringssystem. Når et menneske blir rammet av demens så påvirkes en hel rekke andre systemer i økende grad mens sykdomsbildet forverrer seg, sier Skoog.

Vanskeligere å oppdage

Den samme studien avdekker også at det har blitt vanskeligere og vanskeligere å avdekke demens. Forskerne klarte kun å bruke hukommelsestester, for vanlige intelligenstester klarte selv tidlig demente seg greit på.

– Det gjør at det blir vanskeligere å fange opp sykdommen og gi tidlig behandling, sier Skoog til det svenske forskningsrådets hjemmesider.

(TV 2/NTB)