london_combo (Foto: TV 2/SCANPIX)
london_combo (Foto: TV 2/SCANPIX)

Norske Kristiane havnet midt i opptøyene i London

Politiet sender inn opprørsstyrker mot demonstrantene, som knuser vinduer og setter fyr på bygninger.

Nyhetsnettstedet Sky News melder at londonpolitiet sender inn opprørsstyrker for å stagge sinnene på de 30.000 studentene som lager oppstyr i London. Studentene tok seg tirsdag ettermiddag inn i Millbank Tower, og har gått løs på inventaret i kontorbygget som huser hovedkvarteret til regjeringspartiet Conserative Party.

Les også: Rasende studenter demonstrerer i London

Begynte stille og rolig

Norske Kristiane Roe Hammer studerer i London. Hun sier demonstrasjonene startet som fredelige.

– Det har vært veldig flotte og verdige demonstrasjoner tidligere i dag, men det kom litt ut av kontroll, sier hun.

london_bobby (Foto: EBU)
london_bobby (Foto: EBU)

Politimenn skadet

Da hun snakket med TV 2 Nyhetene befant hun seg like ved urolighetene.

– Jeg vet at det er politimenn som er skadet, og flere demonstranter er arrestert. Men det skal ikke overskygge engasjementet her i dag. Studentene har sagt meningen sin også på fredelig vis, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Tredobler studentavgiften

Studenter fra hele Storbritannia har reist til hovedstaden for å markere sin motstand mot økningen i studieavgiftene. Demonstrasjonen blir organisert av studentforeningene National Union of Students og University and College Union.

Demonstrantene stormet hovedkvarteret til det regjerende konservative partiet i raseri over forslaget om å tredoble studieavgiften i Storbritannia til om lag 9000 pund (ca. 84.000 kroner) i året. Regjeringen Cameron vil også kutte kraftig i finansieringen av de offentlige utdanningsinstitusjonene.

LibDems bryter valgløftet

Dette er stikk i strid med det de konservatives regjeringspartnere, Liberaldemokratene, lovet i valgkampen.

– Det var vi som fikk Liberaldemokratene til makten. En stor del av stemmene deres kom fra studenter. Nå ser de bort fra stemmene våre. Vi er blitt helt glemt. Liberaldemokratene har bevist at de er som andre politikere. Liberaldemokratenes største valgkampsak var gratis universiteter, og nå vil de øke avgiftene. Det er fullstendig selvmotsigende, sier to demonstranter i London.