FORKLARTE SEG: Magnus Stangeland sammen med sine forsvarere Svein Aage Valen og Hans Erik Haugaas. (Foto: TV 2)
FORKLARTE SEG: Magnus Stangeland sammen med sine forsvarere Svein Aage Valen og Hans Erik Haugaas. (Foto: TV 2)

Stangeland: – Tenkte på Tore Tønne

En beveget Magnus Stangeland fortalte om hvordan han opplevde det da pensjonssaken eksploderte i 2008.

Mot slutten av sin forklaring i tingretten, ønsket bedrageritiltalte Magnus Stangeland å fortelle hvordan han opplevde augustdagen i 2008 da pensjonssaken sprakk i media. Tidligere onsdag sa medtiltalte Anders Talleraas at han ble sjokkertover å få vite at han var mistenkt for pensjonsjuks.

AKTORERER SAKEN:  Politiadvokat Tarjei Istad og aktor Elisabeth Roscher. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
AKTORERER SAKEN: Politiadvokat Tarjei Istad og aktor Elisabeth Roscher. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

– Jeg var på oljemessa i Stavanger med firmaet da nyheten kom, sa Stangeland.

Stangeland: – Vi er gjort til syndebukker

Rømte i taxi

Han hadde invitert kunder og forretningsforbindelser til skøyta si og det var fullt av folk til stede da det plutselig strømmet på «et hav» av journalister.

– Det var verre enn den gjengen jeg har møtt på gangen her og de sa at jeg kanskje måtte i fengsel. Jeg ble paff, sjokkert, overrasket, skjønte ingen ting, sa Stangeland.

Han stakk av gårde og praiet en drosje.

– Jeg rømte ut til et nes, satte meg på en stein og tenkte: hva nå, Magnus? Det var tøft. Det var to historier som dukket opp i hodet. Den ene var historien om Tore Tønne, den andre var om da jeg mistet gutten min på ti år, forklarte en beveget Stangeland.

Måtte forsvare seg

– Jeg tenkte: Nå må du bruke vett. Det å leve og forsvare seg er den beste måten å gjøre det på. Derfor sitter jeg her i dag, sa Stangeland.

Næringslivstoppen og Ap-politikeren Tore Tønne tok sitt eget liv i 2002 etter at Økokrim tok ut tiltale mot ham for å ha mottatt et honorar på 1,5 millioner kroner fra et advokatfirma samtidig som han fikk etterlønn etter å ha sittet i regjering.

Stangelands sønn døde brått av hjernehinnebetennelse, bare ti år gammel.

Stangeland ønsket ikke å kommentere disse hendelsene nærmere etter at retten var hevet.

Trodde han fulgte reglene

Den tidligere stortingsrepresentanten sa i sin forklaring tidligere onsdag at han gjorde seg stor umake for å unngå at noen kunne stille spørsmål ved hans pensjon. Blant annet reiste han ens ærend til Oslo for å ha møter med Stortingets administrasjon om pensjonsreglene.

Likevel mener Økokrim at Stangelang fikk utbetalt pensjon han ikke hadde krav på fordi han unnlot å opplyse Stortinget om inntekter han for øvrig hadde. Jeg ble paff, sjokkert, overrasket, skjønte ingen ting

Muntlig informasjon

Etter at retten var hevet, fikk Stangeland spørsmål om hvorfor han bare hadde forholdt seg til muntlig informasjon.

– Kjære deg, hadde jeg vissst det jeg vet i dag, skulle jeg aldri forlatt stortinget uten å ha fått dette skriftlig, svarte Stangeland.

– Jeg har stolt på Stortingets administrasjon, jeg har stolt på alle jeg har brukt, så jeg hadde ingen grunn til å tvile på at dette var feil.

– Var du helt sikker på at styrehonoraret og bilgodtgjørelsen ikke skulle regnes med?

– Jajaja. Det var jo det som var hele spørsmålet.