FORKLARER SEG:  Tidligere stortingsrepresentant Anders Talleraas i rettsal 227 i Oslo tingrett. (Foto: Berit Roald)
FORKLARER SEG: Tidligere stortingsrepresentant Anders Talleraas i rettsal 227 i Oslo tingrett. (Foto: Berit Roald)

Talleraas: – Sjokkert over at jeg var mistenkt for pensjonsjuks

Bedragerisiktede Anders Talleraas startet sin forklaring i Oslo tingrett onsdag.

Tirsdag startet rettssaken mot Magnus Stangeland (Sp) og tidligere parlamentarisk leder i Høyre, Anders Talleraas. Begge er tiltalt for grovt uaktsomt bedrageri, og nekter straffskyld i pensjonsbedrageri.

Talleraas er den første av de to tiltalte som forklarer seg for retten. Han startet sin forklaring med å gjengi det som skjedde den augustdagen i 2008 da pensjonssaken sprakk.

Trodde ikke han var involvert

– Jeg hørte en melding på radioen tidlig på morgenen om at seks stortingsrepresentanter hadde fått for mye pensjon. Ikke i mine villeste tanker tenkte jeg at jeg var en av de seks, sa Talleraas.

På formiddagen ringte en medarbeider i Høyres stortingsgruppe og sa at det gikk rykter om at Talleraas var en av de seks.

«Helvete var løs»

– Jeg var nokså sjokkert, for å si det forsiktig. Jeg ringte selv for å høre hva dette var og ble enda mer sjokkert.

Talleraas er kritisk til at Stortinget satt på opplysningene i flere måneder uten at de involverte ble orientert.

Da navnene kom ut, beskrev han situasjonen som at «helvete var løs». Og beskriver de drøyt to årene som har gått siden det ble kjent at han var én av de seks som var mistenkt for å ha fått utbetalt urettmessig pensjon fra Stortinget, som svært tunge.

Talleraas sa han også føler seg forhåndsdømt i mediene.

– Jeg følte meg tiltalt, omtalt og dømt før jeg hadde noe som helst begrep om hva som rammet meg. Det har ikke gått en dag siden uten at dette har preget livet mitt.

Innrapporterte alt

Anders Talleraas gjentok at han handlet i god tro da han søkte om pensjon fra Stortinget. Han står tiltalt for for grovt bedrageri fordi Økokrim mener han tjente for mye gjennom annet arbeid samtidig som han mottok pensjon.

Talleraas sa at han antok Stortinget førte tilsyn med ordningen og de som mottok pensjon. Videre sa han at all inntekt har blitt innrapportert korrekt til skattemyndighetene.

– Jeg vil understreke at jeg fra dag en har sagt at dersom det viser seg at jeg har fått uberettiget pensjon, skal jeg betale tilbake. Jeg har ingen interesse av å få penger jeg ikke har rett til. Men jeg vil ikke betale tilbake mens saken pågår fordi det vil fremstå som en innrømmelse av at jeg har gjort feil i denne saken, sa Talleraas.

Oslo tingrett skal bruke hele dagen på å høre forklaringene til de to tiltalte. De framholder at de undersøkte på forhånd hvilke regler som gjaldt for innrapportering av inntekt og hva som skulle regnes med i inntektsbegrepet.