FORSKER PÅ D VITAMINER: Professor Johan Moan fikk Universitetet i Oslos forskningspris i 2010 for sin forskning. (Foto: TV 2)
FORSKER PÅ D VITAMINER: Professor Johan Moan fikk Universitetet i Oslos forskningspris i 2010 for sin forskning. (Foto: TV 2)

Professor: – Overvektige må komme seg ut i sola

Mangel på D-vitaminer kombinert med fedme kan øke sjansene for å få kreft, advarer professor Johan Moan.

Norske forskere hevder at overvektige har større sjanse for å få kreft, viser en ny studie.

Ifølge studien skyldes mellom 30 og 40 prosent av overhyppigheten av kreft hos overvektige mangel på D-vitamin.

Les sammendraget av studien her (ekstern lenke)

Øker kreftfaren

Om lag halvparten av overvektige i Norge har mangel på D-vitaminer om vinteren, sier professor i biofysikk Johan Moan til TV 2.

Denne mangelen på D-vitaminer kombinert med fedme kan øke sjansene for å få kreft, advarer professoren.

Her forklarer han hvorfor D-vitaminer er så viktig for kroppen. Bare 20 minutter i sommersol gir oss like mye D-vitaminer som en tredjedels flaske med tran.

– Må ut i sola

– D-vitaminer er en sterk antioksidant, det påvirker mange gener og styrker immunsystemet i kroppen. I kroppen oppstår det nesten hele tiden kreftceller som vi må kvitte oss med. Immunsystemet er det derfor veldig bra å ha i orden, sier Moan til TV 2 Nyhetskanalen onsdag.

472195

Han sier at det er økt risiko for å utvikle tykktarmskreft på grunn av mangel på D-vitaminer, og forteller at studien har avdekket sammenhenger mellom mangel på D-vitaminer og kreft.

– Jo fetere man blir, desto lavere D-vitamin-nivå har man i blodet. Det skyldes at D-vitaminet er fettløselig, og en hel del av D-vitaminene vi får i oss enten fra sol eller fra mat vil da gå i fettvevet hos den som har mye fettvev. I tillegg tror vi at overvektige ikke er så mye ute som de som er tynnere, og det kan man jo skjønne grunnene til, sier Johan Moan – og gir et klart råd.

– Overvektige må komme seg ut i sola.

Overvektig (Foto: Colourbox)
Overvektig (Foto: Colourbox)

Anbefaler fet fisk og sol

Han gir disse rådene til folk som vil få i seg mer av det viktige D-vitaminet:

– Den beste matkilden for D-vitamin er tran. To til tre skjeer med tran er bra om vinteren, med måneder som har bokstaven «R» i navnet. Laks er også bra, all slags fet fisk er bra. Men sol er den beste kilden for D-vitamin, fortsetter professor Moan.

Moan påpeker at alle som mangler D-vitaminer har en forhøyet sjanse for å få kreft.

– Det er ikke bare overvektige dette gjelder. Når det gjelder overvektige, spiller D-vitaminer en betydelig rolle, men det kan være andre ting som også følger med det å være overvektig, sier han.

Fedmen har økt blant nordmenn

Moan viser til at diabetes også er knyttet til overvekt, i tillegg til at det også er knyttet til D-vitaminet.

– Både blant menn og kvinner har fedmen økt siden 1970, og for menn har fedmen økt helt siden krigen, forteller Moan.

En annen norsk studie hevder i tillegg at vektøkningen blant kvinner i Norge også bidrar til at forekomsten av livmorshalskreft har økt betraktelig.

Forskningstallene som viser at kvinner med en BMI (kroppsmasseindeks) på over 40 har seks ganger høyere risko for å utvikle livmorhalskreft, kommenterer han slik.

– En BMI på rundt 40 vil gi en økt sjanse for kreft med rundt 30 til 40 prosent.

Moan sier at kreftrisikoen øker jo fetere man blir, og det betyr er selv de som er litt overvektige har økt kreftrisiko sammenlignet med de som er tynnere.

Les mer om forskningsarbeidet Moan leder her (ekstern lenke)