MENER STORBERGET BRUKER FOR LANG TID: Stortingets visepresident Øyvind Korsberg reagerer på at justisminister Knut Storberget ikke har orientert Stortinget om overvåkingen av norske borgere. (Foto: Montasje)
MENER STORBERGET BRUKER FOR LANG TID: Stortingets visepresident Øyvind Korsberg reagerer på at justisminister Knut Storberget ikke har orientert Stortinget om overvåkingen av norske borgere. (Foto: Montasje)

Mener Storberget er for treg med å redegjøre om hemmelig overvåking

Stortingets visepresident reagerer på at Knut Storberget ennå ikke har redegjort for den hemmelige overvåkingen av norske borgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For en uke siden avslørte TV 2 hvordan norske borgere har blitt overvåket av USA de siste ti årene.

Vi skal ikke holde oss orientert gjennom å lese aviser og se på tv. I en uke har justisministeren lovet å gi en redegjørelse for saken i Stortinget, men fortsatt kan det ta flere dager før justisminister Knut Storberget dukker opp.

– Justisdepartementet regner med at de tirsdag, senest torsdag neste uke skal kunne ha de svar som gjør det mulig for Storberget å gi en redegjørelse for Stortinget, sier Dag Terje Andersen (Ap) til TV 2.

– Svakt av regjeringen

Regjeringen burde ha holdt Stortinget orientert på et langt tidligere tidspunkt, mener visepresident Øyvind Korsberg (Frp).

– Jeg reagerer på at det tar så lang tid før regjeringen redegjør for Stortinget i en så alvorlig sak. Det kan være en spekulasjon om at noen ønsker at det skal gå litt tid før regjeringen kommer til Stortinget fordi det kan ligge mye alvorlig informasjon i den informasjonen Stortinget kommer til å få, sier Korsberg til TV 2.

Han mener det er svakt at det går to uker fra avsløringen til regjeringen velger å orientere Stortinget.

– Det er kanskje snakk om ulovlig overvåking, da bør Stortinget være de første som blir orientert. Vi skal ikke holde oss orientert gjennom å lese aviser og se på tv, vi må forholde oss til statsråden. Da burde han ha vært mye tidligere på banen og kommet til Stortinget og redegjort for saken, sier Øyvind Korsberg.

472117

LES OGSÅ: UD venter fortsatt på overvåkings-svar

– Har ikke kjent til aktiviteten

Norske myndigheter har hevdet at de ikke har hatt kjennskap til aktiviteten til Surveillance Detection Unit (SDU), selv om enhetens oppgaver ligger tilgjengelig på amerikanske myndigheters nettsider.

USAs ambassade sendte i slutten av mai et brev med navn på rundt 100 ansatte ved ambassaden, inkludert nordmenn i SDU-enheten. Brevet var et svar på spørsmål fra norske myndigheter om arbeidsgiveravgift for de ansatte ved ambassaden, skriver Aftenposten.

– Medlemmene i SDU er helt vanlige ansatte ved den amerikanske ambassaden. De er betalt på samme måte. Noen jobber heltid, og andre er deltidsansatte, sier pressetalsmann Timothy Moore ved USAs ambassade i Oslo.

LES OGSÅ: Tidligere agenter nekter å snakke om overvåkingen

Fikk navneliste i mai

Pressevakt i Utenriksdepartementet, underdirektør Ragnhild Imerslund, bekrefter at UD i mai fikk opplysninger om alle ansatte ved ambassaden, inkludert norske ansatte.

Det er rutine at norske myndigheter mottar slik informasjon fra andre lands ambassader i Norge.

Imerslund sier hun ikke tror at UD har fått spesifisert liste over SDU-ansatte. Hun kan heller ikke svare på om norske myndigheter har fått opplysninger om at SDU er flyttet, og om gruppen fortsatt driver i Norge.

Har bedt om informasjon

– Vi hadde møte med den amerikanske ambassaden i forrige uke. Vi har bedt om informasjon om gruppen og dens virksomhet. Vi har ennå ikke fått utfyllende informasjon som besvarer disse spørsmålene, sier Imerslund.

Moore opplyser at norske myndigheter vil få informasjonen de etterspør. Ifølge Aftenposten vil det også innebære tilgang til identifikasjonen til nordmennene i SDU.

(TV 2/NTB)