Barry White Jonas Gahr Støre (Foto: TV 2/Scanpix)
Barry White Jonas Gahr Støre (Foto: TV 2/Scanpix)

UD venter fortsatt på overvåkings-svar

USAs ambassadør Barry White var tirsdag i møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ambassaden har fremdeles ikke gitt gode nok svar på hvem som har godkjent den hemmelige overvåkingsgruppa og hva den har gjort.

Onsdag er det en uke siden TV 2 avslørte amerikanernes hemmelige overvåkingi Norge. Allerede forrige onsdag krevde UD svar om hvem som ga tillatelse til at ambassaden kunne opprette en overvåkingsgruppe på norsk jord.

Se sporene som USAs overvåkere etterlot seg

Etterlyser svar

UD ville også ha svar på hvilke oppgaver gruppen har hatt de ti årene den har eksistert. Men heller ikke tirsdag fikk norsk UD svar på disse spørsmålene.

– De diskuterte, og var enige om, at det var viktig at sikkerheten til de ansatte ved ambassaden ble ivaretatt, de ansatte og de besøkende og ikke minst ambassadens områder. Men det ble også enighet om at det var viktig at amerikanske myndigheter nå orienterer grundig norske myndigheter om dette programmet som har vært omtalt, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i UD til TV 2 Nyhetene.

UD-SJEF: Ragnhild Imerslund. (Foto: TV 2)
UD-SJEF: Ragnhild Imerslund. (Foto: TV 2)

Til USA

På tirsdagens møte, som i hovedsak handlet om programmet for Støres forestående USA-reise, ble også sikkerhetsprogrammet et tema.

Ifølge Imerslund understreket ambassadøren at hvis det kommer fram informasjon som kan tyde på at programmet er i strid med norsk lov, så ønsker amerikanerne i samarbeid med norske myndigheter å sikre at programmet er i full overensstemmelse med norske lover og regler.

– Ambassadøren og utenriksministeren er også enige om at det i den videre prosessen er viktig å anerkjenne de andre uavhengige prosessene som er knyttet til denne saken, sier Imerslund.

Skattespørsmål

Politiet i Østfold avgjorde tirsdag å etterforske om medlemmene i den hemmelige overvåkingsgruppa SDU har svindlet på skatten.Mandag avslørte TV 2 at to sentrale medlemmer i gruppa ikke har betalt skatt eller registrert lønn for jobben de har gjort for den amerikanske ambassaden.

TV 2 vet at Skatt Øst mandag tok kontakt med politiet i Østfold for å be dem etterforske skatteundragelse parallelt med overvåkingssaken.

Tirsdag har politiet i Østfold bedt om arbeidsro, og har ikke stilt til noen intervjuer. Men i en pressemelding bekrefter politiet at eventuelle skatteundragelse nå er en del av etterforskingen i saken.

(TV 2/NTB)

Se reportasje:

472021