gruppe (Foto: Colourbox.com)
gruppe (Foto: Colourbox.com)

Menn strømmer til selvhjelpsgrupper

-Jeg var sykemeldt og deprimert. Nå er jeg i jobb og mye sterkere, forteller William Lindmo.

Vi hører stadig at menn ikke er så flinke til å prate om følelser og problemer. Men i Oslo opplever selvhjelpsgruppene denne høsten et rush av menn som vil prate.

Buss-kampanje

Link Oslo har i høst hatt en kampanje på Oslo-bussene hvor de har reklamert for selvhjelpsgruppene sine og den har truffet menn.

-Vi har hatt menn som har ringt fra bilen på vei hjem fra jobb, fordi de har sett plakatene, forteller Solbjørg Talseth som er daglig leder i Selvhjelp Norge.

Var sykemeldt i 18 måneder

William Lindmo er en av mennene som startet i selvhjelpsgruppe i høst. Da han så en brosjyre om selvhjelp på legekontoret hadde han vært deprimert og sykemeldt i 18 måneder. I gruppa deler han erfaringer med to andre menn og tre kvinner.

-Vi har veldig forskjellige problemer. Men vi kjenner oss igjen i hverandres følelser, forteller Lindmo som nå er tilbake i jobb.

Ingen eksperter, ingen råd

Det er Link Oslo som setter sammen gruppene. Menneskene i gruppene er ulike både i bakgrunn og problem.

-Det viser seg at jo større forskjeller, jo bedre fungerer gruppene, hevder Solbjørg Talseth. Hun var selv med å starte Angstringen i sin tid.

Deltakerne leder gruppene selv. Det finnes ingen psykologer eller andre terapeuter til stede i gruppene. Men deltakerne må forplikte seg til å følge noen strenge regler.

-Vi har alle taushetsplikt. Også skal vi ikke gi råd, bare dele våre erfaringer. Man opplever at du ikke er den eneste som har problemer, og det hjelper, forteller William Lindmo.

Selvhjelpsgrupper spres til hele landet

Idag finnes det distriktskontorer som arrangerer selvhjelpsgrupper i Oslo, Lillehammer, Kristiansund og Tromsø. Snart blir det knutepunkter også i på sør- og vestlandet.

-Vi må spre kompetansen til hele landet, sier Talseth.

Solbjørg Talseth svarer på nettprat torsdag kl 8.30. Skriv inn spørmål nedenfor nå!