bilsvindel (Foto: Sigurd Knudsen/TV 2)
bilsvindel (Foto: Sigurd Knudsen/TV 2)

Mekaniker lagde 37 falske EU-godkjenninger

Vegvesenet: – Det er jo helt forferdelig!

Statens vegvesen har ettergått mannens angivelige EU–godkjenninger fra nyttår og fram til september. Han har da stemplet og godkjent 37 kjøretøy ved et verksted på Nordmøre.

– Det er helt forferdelig! En risikerer jo å sende en bil ut på landeveien som er en dødsfelle. Det er jo det vi skal avdekke ved periodisk kontroll, at bilene ikke er trafikkfarlig, sier seksjonsleder Odd Nasvik i Statens vegvesen Region Midt.

Pågått lenge?

Statens vegvesen har anmeldt de 37 fiktive godkjennelsene som nå er avslørt, men har sterk mistanke til at juksingen har foregått i mange år.

– Vi har funnet tilfeller som tyder på at dette kanskje kan ha skjedd så langt tilbake som fra 2004, sier Nasvik.

– Kan det dreie seg om flere hundre og godkjennelser som er fiktive?

– En kan ikke se bort fra at det kan være det, innrømmer seksjonslederen i Statens vegvesen.

Kjøper varslet

Svindelen ble avslørt da en bileier kjøpte en bil som angivelig hadde passert periodisk kjøretøykontroll, men som viste seg å ha store mangler. Vedkommende tok kontakt med en representant for tilsynsseksjonen i Trondheim som kikket på bilen og bekreftet manglene.

Ledelsen ved det aktuelle verkstedet ble kontaktet, og det viste seg at det ikke fantes papirer på utførte kontroller, og heller ikke fakturaer. Ifølge Statens vegvesen hadde ikke bilene engang vært inne på verkstedet.

– Nei, det har en ikke – de har kanskje ikke vært i området i det hele tatt da de ble godkjent, opplyser Nasvik.

Både Statens vegvesen og verkstedet har anmeldt saken til politiet.

– Mannen er avhørt og har erkjent de 37 forholdene for i år, opplyser politiadvokat Johan Petter Iversen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til TV 2.

Ifølge politiet kan det være aktuelt å ettergå alle godkjenninger mannen har gjort helt tilbake til 2004.

– Vi vurderer også å etterforske bileierne i forhold til mulig medvirkning, sier politiadvokaten.

Ifølge politiet nekter den verkstedsansatte for å ha tatt betaling for de fiktive kontrollene.

Fikk sparken

Jukset skjedde ved at den tekniske lederen på det aktuelle verkstedet tastet inn godkjennelser før kollegene kom på jobb.

– Det er her snakk om en høyt betrodd medarbeider som har misbrukt stillingen sin. Han ble umiddelbart avskjediget da forholdene ble avslørt, opplyser den daglige lederen ved verkstedet til TV 2.

Ut over dette ønsker han ikke kommentere saken.

EU-kontroller foretas på mer enn 2400 verksted over hele landet.

– Det vi snakker om er tillit til kontrollorganet og at de utfører de oppgavene for oss slik de skal gjøre det, understreker Nasvik.

Statens vegvesen har de siste årene avdekket hundrevis av tilfeller med juks i alle regioner og frykter omfanget er stort.

– Jeg tror det foregår over alt, mener Odd Nasvik.