GODKJENTE TORTUR: USAs tidligere president George W. Bush hevder at bruk av vanntortur, såkalt «waterboarding», forhindret terrorangrep. (Foto: Mandel Ngan/Afp)
GODKJENTE TORTUR: USAs tidligere president George W. Bush hevder at bruk av vanntortur, såkalt «waterboarding», forhindret terrorangrep. (Foto: Mandel Ngan/Afp)

Bush: – Simulert drukning forhindret London-terror

Mannen som avslørte terrorplanene ble utsatt for vanntortur 183 ganger under forhør.

I sin nye bok hevder George W.Bush at bruken av vanntortur på mannen som regnes som en av hjernene bak 11. septemberangrepene i 2001, førte til at terrorplaner ble avslørt, melder Sky News.

Khalid Sheikh Mohammed ble utsatt for vanntortur hele 183 ganger under forhør, har en tidligere hemmeligstemplet CIA-rapport fastslått, og opplysningene han ga under disse forhørene bidro til å avdekke terrorplaner blant annet mot Heathrow flyplass.

Blant de 14 teknikkene som Bush-administrasjonen godkjente som utvidede forhørsteknikker, inkluderte drukningstortur eller «waterboarding», innesperring i en liten mørk boks, psykologisk tortur og nektelse av søvn i opptil elleve døgn.

– Beslutningen reddet liv

I boken «Decision Points» skriver den tidligere presidenten dette om bruken av den svært omstridte forhørsmetoden:

– Forhørene bidro til å forhindre terror mot amerikanske diplomatiske stasjoner i utlandet, Heathrow flyplass og Canary Wharf i London, i tillegg til flere mål i USA.

Bush har i et intervju med den britiske avisen The Times gitt klart uttrykk for sitt syn på bruken av forhørsmetodene som ble godkjent av hans administrasjon.

– Damn right! Tre personer ble utsatt for simulert drukning, og jeg mener at denne beslutningen reddet liv, har George W. Bush sagt til avisen.

«Overbevisende» metode

CIA-rapporten som ble offentliggjort i 2009 sier at en video fra et avhør viser at avhørslederen går langt utenfor den «lovlige» og autoriserte bruken av drukningstortur:

– CIA-avhøreren påførte store mengder vann på tøystykket som dekket den avhørtes munn og nese, heter det i den nøkterne beskrivelsen av torturen.

Denne ekstreme formen for drukningstortur har av en CIA-agent som benyttet metoden, blitt forklart som mer «overbevisende» enn teknikkene som var godkjent.