Forsikringsselskapet hadde liten tro på Mercedes eierens forklaring   og i tingretten ble hun dømt til å betale erstatning på 226 000 kroner. Fotomontasje: Vidar Gulliksen.
Forsikringsselskapet hadde liten tro på Mercedes eierens forklaring og i tingretten ble hun dømt til å betale erstatning på 226 000 kroner. Fotomontasje: Vidar Gulliksen.

Meldte bilen stjålet – ble dømt for svindel

Forsikringsselskapet mente bilen aldri ble med hjem fra ferie. Les historien:

Stridens kjerne var en Mercedes CLK kabriolet, importert til Norge fra Tyskland, til en totalsum av cirka 450.000 kroner.

Kvinnen som eide bilen dro på ferie til Europa sammen med sin østeuropeiske kjæreste, og meldte bilen stjålet i en by i Tyskland da de var på vei hjem. Men forsikringsselskapet trodde ikke på kvinnen, og det gjorde ikke tingretten heller.

– Bilen forsvant i Øst-Europa


De ferierende tok nemlig ferge fra Italia til Øst-Europa med bilen for å besøke kjærestens familie. Forsikringsselskapet mente bilen aldri returnerte derfra, og det var heller ikke mulig ut fra ferjelistene å bevise at bilen var med tilbake.

Tingretten tok ikke stilling til hvor bilen forsvant, men de mente det neppe var noe tyveri, og pekte på flere underlige faktorer i saken:

Falsk nøkkel


– Kvinnen ga forsikringsselskapet to nøkler, som hun påsto tilhørte bilen. Men den ene viste seg å være sammensatt av to forskjellige nøkler.

Selve nøkkelsverdet, som passer til bilens dører, hørte til kvinnens bil, men den elektroniske delen av nøkkelen, som blant annet kommuniserer med startsperren, var en reservenøkkel til en Mercedes hjemmehørende i Italia. Altså manglet det én nøkkel, som trolig ble brukt i forbindelse med "tyveriet".

LES OGSÅ: Ble lurt trill rundt av bruktbilselger

Parkerte i blindgate


– Da kvinnen og kjæresten tok inn på hotell i Tyskland, spurte de ikke etter parkeringsplass, selv om hotellet hadde egne plasser tilgjengelige.

I stedet hevdet de at bilen ble parkert i en mørk blindgate i nærheten, hvor det var forbudt å stå parkert. Herfra skulle bilen altså ha blitt stjålet.

Ingen spor av tyveri


– Ingen av beboerne i blindgata hadde sett eller hørt noe i forbindelse med det påståtte tyveriet. Det ble heller ikke funnet glassrester på stedet eller spor etter borttauing.

Bilen hadde startsperre og dermed tungvinn å stjele, den var ikke spesielt verdifull etter tyske forhold, og politiet hadde ikke kjennskap til lignende tyverier i byen.

Motstridende forklaringer


– Og sist, men ikke minst: Kvinnen og hennes kjæreste avga motstridende forklaringer på flere punkter. Hun hevdet først at hun var alene både da hun parkerte bilen og da hun oppdaget tyveriet, men endret siden forklaringen til at kjæresten var med da de fant ut at bilen var borte.

Kjæresten var usikker på begge deler. Hun forklarte dessuten at de hadde brukt bilen til å kjøre rundt i byen for å se seg om, mens han hevdet at byen var så liten at de ikke trengte bilen.

LES OGSÅ: Hvordan avslører jeg svindlere på Internett?

– Svindel

Ut fra dette vurderte tingretten det som overveiende sannsynlig at bilen ikke ble stjålet i Tyskland, men at den ble kjørt vekk ved hjelp av den nøkkelen som ikke ble levert til forsikringsselskapet, og dermed er dette en svindelsak.

Kvinnen ble dømt til å dekke forsikringsselskapet Ifs utgifter og saksomkostninger, totalt 226.000 kroner.

Økende antall

Ifs informasjonssjef Jon Berge har følgende kommentarer til saken:

– Dette viser hvor viktig det er for oss å ha sterkt fokus på dette. Det å stjele en bil med startsperre er en avansert handling som bare svært få er i stand til å utføre.

– Vårt arbeid avdekker et økende antall saker der biler er stjålet med originalnøkkel, av ulike årsaker. Derfor er det også på sin plass å minne alle om at man må passe på nøklene sine. Dersom en eller flere av nøklene skulle forsvinne, må man reise til bilforhandler med en gang og få omprogrammert bilen slik at nøklene ikke lenger passer.

– If mener det fremdeles er store mørketall innen biltyveri og –svindel. Vi kommer derfor til å fortsette vårt sterke fokus på dette, sier Berge.

LES OGSÅ: Hærverk var Porsche-svindel