OVERVÅKET: Olaf Johan Johansen (71) og Gunnar Tveit (63) har begge arbeidet i overvåkningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU).  (Foto: TV 2)
OVERVÅKET: Olaf Johan Johansen (71) og Gunnar Tveit (63) har begge arbeidet i overvåkningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU). (Foto: TV 2)

Overvåkingsskandalen blir trolig skattesak

TV 2 kan avsløre at to av de to mest sentrale agentene i overvåkingssaken ikke har fortalt skattemyndighetene om arbeidet. En av dem har jobbet for SDU-gruppa i over ti år.

Amerikanske myndigheter har i ti år drevet systematisk overvåking av nordmenn. TV 2 har gjennom en rekke reportasjer avslørt hvordan USA har leid inn tidligere topper innen norsk forsvar og politi til å drive etterretningsarbeidet. Virksomheten hadde hovedkontor i Handelsbygningen, bare et steinkast unna den amerikanske ambassaden i Drammensveien. Etter at TV 2 ble for nærgående ble hovedkvarteret i all hast flyttet til et ukjent sted i sommer.

Etterretningsgruppen, som bærer navnet Surveillance Detection Unit (SDU), ble etablert våren 2000.

Se de eksklusive bildene: Dette er de hemmelige lokalene

Oppga ikke agentjobb til skattemyndigheter

Arne Treholt sammen med Gunnar Tveit. (arkivbilde).  (Foto: Snare Knut/SCANPIX)
Arne Treholt sammen med Gunnar Tveit. (arkivbilde). (Foto: Snare Knut/SCANPIX)
Blant de norske SDU-agentene er tidligere politiinspektør og anti-terrorsjef i Politiets Overvåkingstjeneste (POT), Olaf Johan Johansen (71). Etter 22 år som ansatt i POT sluttet han i 1997, og begynte å jobbe for den amerikanske ambassaden. Her har han vært sentral i å bygge opp SDU-teamet, som siden 2000 har overvåket borgere på norsk jord.

Også tidligere politiavdelingssjef ved Oslo politidistrikts Operative samordningsseksjon Gunnar Tveit (63) har jobbet for amerikanerne. Han har vært ansatt siden rundt 2006.

Nå kan TV 2 avsløre at gruppen var så hemmelig at verken Johansen eller Tveit har fortalt likningsmyndighetene om jobben de har utført for amerikanerne. Med mindre Johansen og Tveit har jobbet gratis - så er ikke inntektene fra ambassade-jobbingen oppgitt til skattemyndighetene.

LES MER OM AGENTENE: Disse har overvåket nordmenn for amerikanske myndigheter

TV 2 vet at Johansen i perioden 2000 til 2009 kun har ført opp sin ordinære politipensjon som inntekt. Den eneste inntekten Tveit har oppgitt i årene 2005 til 2009 er en fullt opptjent politipensjon.

TV 2 har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med Olaf Johansen uten å lykkes. Heller ikke Tveit ønsker å utdype saken.

– Jeg har ikke noe å si om dette, sa Tveit da han ble konfrontert med opplysningene.

Olaf Johansen fortsatt er ansatt ved ambassaden. Da TV 2 ringte ambassaden i slutten av oktober, fikk vi beskjed om at han var på ferie, og vil være tilbake den påfølgende uke.

Rapporterer ikke lønn

TV 2 får opplyst fra flere kilder at den amerikanske ambassaden i Oslo ikke sender inn lønnsinnberetninger om alle norske ansatte til kemnerkontoret, slik de er pålagt. Dette gjør det svært attraktivt å jobbe ved ambassaden. Lønnen blir utbetalt brutto, det er opp til hver enkelt å fortelle myndighetene hva de har tjent.

– De norske ansatte er ansvarlige for å betale sin egen skatt. De undertegner en avtale hvor de bekrefter at de skal gjøre dette, sier Timothy Moore, talsmann ved den amerikanske ambassaden til TV 2 Nyhetene.

Etter mistanke om massivt svart arbeid ved ambassadene i hovedstaden sendte Oslo kemnerkontor i 2003 ut et brev hvor det i diplomatiske ordelag ble minnet om norske skatteregler: «Disse ansatte er underlagt norsk beskatning, og er dekket av den norske folketrygden (arbeidsgiveravgift)», skriver divisjonsdirektør Bjarne Isaksen blant annet i brevet.

Betalte skatt: Ivar Follestad jobbet ved den amerikanske ambassaden.  (Foto: TV 2 )
Betalte skatt: Ivar Follestad jobbet ved den amerikanske ambassaden. (Foto: TV 2 )
I motsetning til Johansen og Tveit har Ivar Follestad (70) vært åpen om at han har jobbet ved den amerikanske ambassaden. Han sier til TV 2 at han har betalt skatt av inntekten han har hatt fra dette arbeidsforholdet.

Den tidligere politiavdelingssjefen i Kripos nektet i konfrontasjon med TV 2s reportere for å ha kjennskap til etterretningsorganisasjonen SDU. Men bilder avslører at han hadde egen nøkkel til bygningen.

Mulig strafforfølgelse

Overvåkingssaken er nå til etterforskning hos Østfold politidistrikt. De satte i gang arbeidet før helgen. Søndag ettermiddag var to kriminalteknikere på rom 618 i Handelsbygningen for å sikre DNA og fingeravtrykk.

Ifølge politimesteren i Østfold, Beate Gangås, har politiet fortsatt ikke oversikt over alle de involverte i saken. Ambassaden har ikke plikt til å oppgi hvem som har jobbet for gruppen. Politiet bruker derfor TV 2s opplysninger, i tillegg til tips de har mottatt, som utgangspunkt.

Dersom myndighetene vil forfølge skattesaken, er det Skatt Øst som vil forfølge disse forholdene.

– Arbeidsgiver plikter å innberette lønnsutbetalinger ved årets slutt. Arbeidstaker plikter å sjekke selvangivelsen, og se om alt er med. Om noe ikke er kommet med, må man føre det på selvangivelsen, sier Atle Myklebust, divisjonsdirektør ved Oslo kemnerkontor.