FOR MYE PENSJON?: De tidligere stortingspolitikerne Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp). (Foto: SCANPIX)
FOR MYE PENSJON?: De tidligere stortingspolitikerne Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp). (Foto: SCANPIX)

Kjemper for sitt omdømme

De var valgt til å lage lover og regler, nå risikerer de fengsel for å ha jukset til seg pensjon. Senterpartitopp Magnus Stangeland og Høyre-mann Anders Talleraas møter i en historisk rettssak.

Den gamle Senterpartitoppen Magnus Stangeland og tidligere parlamerntarisk leder for Høyre, Anders Talleraas må tirsdag møte i retten.

Talleraas og Stangeland er begge tiltalt for grovt uakstomt bedrageri, og riskerer fengsel, for å ha jukset til seg stortingspensjon.

Oppgav ikke inntekt - hevet pensjon

Ifølge tiltalen fra Økokrim skal Stangeland ha fått ut 536.000 kroner i stortingspensjon, til tross for å ha stor formue og inntekter fra annet arbeide. Talleraas fikk ut enda mer, ifølge Økokrim har han fått nær 2,7 millioner kroner uten å ha krav på pengene.

Begge mener de har forholdt seg til den informasjonen som de fikk av Stortingets administrasjon, Økokrim mener altså noe annet og påpeker i tiltalen at begge unnlot å opplyse om at de hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet.

Fire statsministre i vitneboksen

Grovt uaktsomt bedrageri straffes med inntil to års fengsel, men de to kjemper også for sitt omdømme i den spesielle saken.

Forsvaret og aktoratet har til sammen innkalt 21 topp-politikere som vitne i Oslo tingrett. Blant de som møter finner vi fire tidligere statsministre;

Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik, som begge var under etterforskning av Økokrim for å ha mottatt urettmessig pensjon, og Thorbjørn Jagland og Kåre Willoch.

Avslørt i 2008

Saken startet med en rapport fra Riksrevisjonen i 2008, som slo fast at flere hadde fått utbetalt stortingspensjon uten å ha krav på pengene.

Siden forholdene ble avslørt har pensjonsordningen for stortingsrepresentanter blitt endret.