OVERVÅKET OVERVÅKERNE: TV 2 journalistene Asbjørn Olsen og Jens Christian Nørve. (Foto: TV 2)
OVERVÅKET OVERVÅKERNE: TV 2 journalistene Asbjørn Olsen og Jens Christian Nørve. (Foto: TV 2)

Slik avslørte TV 2- journalistene overvåkingen

– Vi har vært to, mot en gruppe på 15-20 personer. De har i tillegg hatt en supermakt i ryggen, forteller journalistene som står bak avsløringen av overvåkingsskandalen.

– Saken startet fra intet. Vi satt på hver vår tue med litt informasjon, og hadde egentlig gitt opp å komme videre, forteller Asbjørn Olsen.

TV 2-journalistene Asbjørn Olsen og Jens Christian Nørve har sammen avdekket at mellom 15 - 20 personer, flere av dem pensjonerte polititjenestemenn, har drevet overvåking av nordmenn for amerikanerne på norsk jord. Saken har fått store konsekvenser, også i utlandet.

Startet for to år siden

Det er rundt to år siden de første gang fikk nyss i saken. Olsen jobbet da i TV 2s dokumentarredaksjon og Nørve i nyhetsredaksjonen.

Først da Olsen ble flyttet over til nyhetene, forsto han at også Nørve satt med viktig informasjon. Likevel var det bare det spede begynnelse.

– Vi hadde en liten del av puslespillet, men møtte en vegg av taushet. Dette er folk som virkelig ikke vil snakke, sier Nørve i et intervju på TV 2 Nyhetskanalen.

Gjennombruddet

Ved hjelp av grundig journalistikk, spaning og anskaffelse av kontorlokaler i nærheten av den amerikanske ambassaden i Oslo klarte journalistene å sette sammen mer og mer informasjon.

Gjennombruddet kom for et par måneder siden. Da fant de ut at gruppen hadde et navn.

– Da forsto vi at overvåkingsarbeidet var satt i et større system, forteller Nørve og Olsen til TV 2 Nyhetskanalen.

Onsdag i forrige uke klippet de en foreløpig versjon av saken, og tok med seg til myndighetsorganer for reaksjoner.

– Alle satt med store øyne, ingen hadde hørt om dette. PST, for eksempel, har jo innrømmet at de ikke hadde snøring, forteller Olsen.

Da forsto de omfanget av saken.

Les også: Ambassaden bekrefter overvåkingsgruppe i Norge

– Det har vært vanskelig. Vi har skjønt at vi må skaffe oss dokumentasjon først, for deretter å konfrontere de involverte. Men selv da har vi opplevd å få løgner servert, forteller de to.

Ble selv avslørt

Journalistene ble selv avslørt. Kontoret i Handelsbygningen, hvor overvåkingen skjedde, ble fraflyttet i løpet av kort tid. Trolig i løpet av en natt, ifølge journalistene selv.

– Da skjønte vi at vi var oppdaget, sier Olsen.

– Det skulle egentlig bare mangle at vi ikke ble oppdaget. Dette er folk som er betalt for å oppdage slike som oss, legger Nørve til.

Les også: Disse har overvåket nordmenn for amerikanske myndigheter