Fra bygget i bakgrunnen skal det hemmelige SDU-teamet drevet overvåking for den amerikanske ambassaden (foran). (Foto: Scanpix)
Fra bygget i bakgrunnen skal det hemmelige SDU-teamet drevet overvåking for den amerikanske ambassaden (foran). (Foto: Scanpix)

Dette er overvåkings- saken

TV 2 har i en rekke reportasjer vist hvordan norske borgere har blitt overvåket av USA de siste ti årene. Her kan du lese alt om avsløringen av amerikansk etterretning på norsk jord.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag 3. november kunne TV 2 Nyhetene avsløre at amerikanske myndigheter har drevet systematisk overvåking av norske borgere.

Etterretningsgruppen, som bærer navnet Surveillance Detection Unit (SDU), ble etablert våren 2000 og plassert inne på rom 618 i 6. etasje i den såkalte Handelsbygningen som ligger noen hundre meter vest for den amerikanske ambassaden.

LES OGSÅ: Slik avslørte TV 2- journalistene overvåkingen

ID-EKSPERT: Ivar Follestad skal ha jobbet på den amerikanske ambassaden og analysert og bearbeidet det materialet som SDU (Foto: TV 2)
Gruppen skal ha hentet informasjon om nordmenn fra politiets straffesaksregistre. Ifølge TV 2s kilder skal flere hundre nordmenn de siste ti årene ha blitt registrert inn i den amerikanske terrordatabasen «Security Incident Management and Analysis System» (SIMAS).

TV 2 avslørte at amerikanerne har leid inn en rekke personer med lang erfaring fra norsk politi og forsvar.

Tidligere SDU-agenter inkluderer tidligere politiinspektør og anti-terrorsjef i Politiets Overvåkingstjeneste, Olaf Johan Johansen (71), tidligere politiavdelingssjef i Kripos, Ivar Follestad (70), og den pensjonerte Treholt-etterforskeren Leif Karsten Hansen (72).

Sistnevnte er en av de to politibetjentene som har havnet i søkelyset i forbindelse med det omstridte pengebeviset i Treholt-saken. Han skal ha vært svært sentral i etableringen av den hemmelige SDU-gruppen i Oslo.

LES OGSÅ: Disse har overvåket nordmenn for amerikanske myndigheter

Ingen av personene TV 2 har konfrontert har ønsket å fortelle om aktivitetene.

Kontakt TV 2 på TLF/SMS/MMS til 02255 eller send e-post til tips@tv2.no

Hvem visste hva?

Overvåkingsavsløringen har fått stor oppmerksomhet.

Til tross for at amerikanerne har bekreftet at etterretningsaktivitetene var klarert med norske myndigheter, hevder både utenriksminister Jonas Gahr Støre og justisminister Knut Storberget å ikke ha hatt kjennskap til virksomheten.

Også de tidligere utenriksministrene eller justisministrene i den aktuelle perioden skal ha vært ukjente med amerikanernes overvåking i Norge.

UD har bedt USA om svar på en rekke spørsmål knyttet til avsløringen, men har så langt ikke fått klarhet i saken.

Etter at TV 2 avslørte den hemmelige overvåkingen har Justisdepartementet innhentet opplysninger i form av skriftlige rapporter fra Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Politidirektoratet. Onsdag 17. november holdt Knut Storberget sin redegjørelse i Stortinget.

Her kom han med syv ulike tiltak.

PST har i flere år vært kjent med at amerikanerne har egne sikkerhetsfolk for å beskytte ambassaden, men har ikke vært klar over at en egen gruppe har overvåket nordmenn fra utenfor ambassadens område.

– Det har vi ikke kjent til. Det omfanget som kom frem på TV 2 i går har vært ukjent for oss, sier fungerende PST-sjef Roger Berg til TV 2.

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet sier til TV 2 at de kjente til den amerikanske overvåkingen, men at de mente den ikke var ulovlig.

Fra bygget i bakgrunnen skal det hemmelige SDU-teamet drevet overvåking for den amerikanske ambassaden (foran). (Foto: Scanpix)

Etterforskning

Fredag 5. november kunngjorde riksadvokat Tor-Aksel Busch at saken skal politietterforskes av Østfold politidistrikt. Årsaken til at ikke Oslo politidistrikt skal stå for etterforskningen er at man vil unngå tette bindinger mellom SDU-agentene og de som skal granske saken.

To dager senere var krimteknikere fra Østfold i gang med å sikre spor fra Rom 618, blant annet ved å samle DNA og fingeravtrykk.

Eksklusive bilder: Se sporene som USAs overvåkere etterlot seg

Politimesteren i Østfold, Beate Gangås, uttalte da at avhørene starte så raskt som mulig. De vil ta utgangspunkt i listen over involverte som TV 2 har publisert, i tillegg til å følge opp en del spor de har fått i saken.

Partiet Rødt har anmeldt de identifiserte SDU-ansatte for brudd på straffelovens §91a, den såkalte spionparagrafen.

Etter at TV 2 avslørte den systematiske overvåkingen onsdag, er det startet gransking av USAs aktiviteter i seks land medregnet Norge.

Søndag meldte medier i Finland og Estland at disse landene vil se nærmere på virksomheten til SDU-gruppene, som har som hovedoppgave å forhindre at terrorister slår til mot amerikanske mål.

LES OGSÅ: Seks land gransker om USA har bedrevet ulovlig overvåking

Reaksjoner

ALVORLIG: Jens Stoltenberg vil til bunns i saken. (Foto: Bebeto Matthews/Ap)
Statsminister Jens Stoltenberg sa til TV 2 Nyhetene at påstandene som har kommet frem er meget alvorlige, og at alle forhold må belyses. Han vil foreløpig ikke ta stilling til hvordan de amerikanske aktivitetene burde vært politisk klarert.

På Stortinget har TV 2s avsløringer slått ned som en bombe.

– Hvis dette er riktig så er det ett av de alvorligste tilfeller av ulovlig overvåking vi har hatt i Norge, sier partileder i KrF, Dagfinn Høybråten.

– Det er en aktivitet jeg mener en alliert ikke bør drive. Hadde iranerne drevet med dette på norske gater, ville det blitt en skarp reaksjon fra Norge, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Nestleder i SV Bård Vegar Solhjell sier han synes det lukter kald krig lang vei av saken.

Jeg regner ikke med at han trodde de skiftet dopapir.

Fremskrittspartiet har problemer med å tro at justisminister Knut Storberget ikke har vært informert:

– På den ene siden sier han at han ikke har visst noen ting. På den andre siden innrømmer han at han er klar over at tidligere polititjenestemenn har vært engasjert av amerikanske myndigheter. Jeg regner ikke med at han trodde de skiftet dopapir. Det ville vært naturlig å stille ytterlige spørsmål, så jeg har litt problemer med å tro at regjeringen ikke har visst noen ting om dette, sier Frp-leder Siv Jensen.

Rød Ungdom arrangerte mandag formiddag «mot-overvåking» utenfor den amerikanske ambassaden. De krever at nordmennene som har deltatt i arbeidet fengsles, og at ambassadøren sendes hjem.