KrF leder Dagfinn Høybråten. (Foto: Gorm Røseth/TV 2)
KrF leder Dagfinn Høybråten. (Foto: Gorm Røseth/TV 2)

Tror Senterpartiet bryter ut av av regjeringen

Den rødgrønne regjeringen sentraliserer Norge i rekordfart. Dette vil føre til at Sp går ut av regjerigen, hevder KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Sentraliseringen av Norge har satt ny rekord under den rødgrønne regjeringsperioden, ifølge Høybråten.

– Vi ser det på samfunnssektor etter samfunnssektor. Det skal bli færre skattekontor, det blir færre lensmannskontorer og det blir færre kommuner, sier Høybråten til tv2nyhetene.no.

Han mener sentraliseringen foregår i det stille, langt fra regjeringens skytelister.

– Dette er et oppplegg for en gigantisk sentralisering av det norske samfunnet, sier Høybråten.

Færre skattekontor

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å gi blankofullmakt til skattedirektøren som skal kunne legge ned skattekontor med færre enn fem ansatte uten klarsignal fra Finansdepartementet.

Regjeringen har derimot ikke skrevet noe i budsjettet om at det gjelder så mange som 126 skattekontor, som dermed står i fare for å bli nedlagt.

Da Finanskomiteen på Stortinget hadde høring om statsbudsjettet advarte fagforeningen Norsk Tjenestemannslag mot endringen, og skrev i et høringsnotat at de var svært bekymret for de foreslåtte kuttene.

Økende ubehag

KrF-lederen kan vanskelig forstå at Senterpartiet ikke føler et økende ubehag med å sitte i regjeringskontorene og administere en politikk som i følge Høybråten går motsatt vei av hva de lovet velgerne.

– Jeg tror ikke Senterpartiet befinner seg veldig vel med denne politikken, og jeg tror det er et tidsspørsmål hvor lenge de sitter i dette fellesskapet, sier han.

– Tror du de kommer til å bryte ut av regjeringen i løpet av denne stortingsperioden?

– Det kan bare Senterpartiet svare på, men jeg håper vi kommer i en situasjon hvor Senterpartiet igjen kan finne sammen med Venstre og KrF. Da kan vi bygge et samlet sentrum som kan stille krav både til høyre og venstre for seg, sier Høybråten.