FOR MYE PENSJON?: De tidligere stortingspolitikerne Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp). (Foto: SCANPIX)
FOR MYE PENSJON?: De tidligere stortingspolitikerne Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp). (Foto: SCANPIX)

21 toppolitikere vitner i pensjonssaken

Sjelden har en norsk domstol fått besøk av et mer celebert kobbel av vitner.

21 tidligere og nåværende toppolitikere skal forklare seg under bedragerisaken mot to tidligere stortingsrepresentanter.

Fire statsministre, sju statsråder

Gro Harlem Brundtland, Kjell Magne Bondevik, Kåre Willoch og Thorbjørn Jagland er alle tidligere statsministre. Men de har også det til felles at de må vitne i bedragerisaken mot tidligere parlamentarisk leder for Høyre, Anders Talleraas (64), og tidligere stortingsrepresentant Magnus Stangeland (69) for Senterpartiet.

Forsvarerne og Økokrim har stevnet til sammen 21 tidligere og nåværende stortingsrepresentanter som vitner. Sju av dem har vært statsråder i forskjellige regjeringer, i tillegg til de fire som steg helt til topps i norsk politikk.

Grovt bedrageri

Stangeland og Talleraas er tiltalt for å ha fått utbetalt til sammen over 3,2 millioner kroner uberettiget i pensjon fra Stortinget. Økokrim mener dette er grovt bedrageri, selv om det skal ha skjedd uaktsomt. Blir de tidligere toppolitikerne funnet skyldige, risikerer de to års fengsel.

Ifølge tiltalen fikk Magnus Stangeland 536.000 kroner urettmessig utbetalt i pensjon over en periode på rundt halvannet år fram til mars 2006. Stangeland selv benekter at han på noen måte har gjort noe straffbart.

Heller ikke Talleraas mener han gjorde noe ulovlig da han i løpet av en drøy sjuårsperiode skal ha fått urettmessig utbetalt snaut 2,7 millioner kroner. (©NTB)