UPROBLEMATISK: Den tidligere Treholt spaneren Leif Karsten Hansen innrømmer at han var med på å starte den amerikanske ambassadens omstridte overvåkingsgruppe. Han beskriver virksomheten som uproblematisk. (Arkivfoto). (Foto: TV 2/Scanpix)
UPROBLEMATISK: Den tidligere Treholt spaneren Leif Karsten Hansen innrømmer at han var med på å starte den amerikanske ambassadens omstridte overvåkingsgruppe. Han beskriver virksomheten som uproblematisk. (Arkivfoto). (Foto: TV 2/Scanpix)

Leif Karsten Hansen bekrefter SDU-etablering

Den tidligere Treholt-spaneren Leif Karsten Hansen innrømmer at han var med på å starte den amerikanske ambassadens omstridte overvåkingsgruppe.

TV 2 Nyhetene avslørte lørdag at den tidligere Treholt-spaneren Leif Karsten Hansen (72) hadde en sentral rolle i etableringen av den hemmelige etterretningsgruppen i Oslo.

I et intervju med Dagbladet søndag bekrefter Hansen dette.

– Jeg var med på å etablere enheten. Det var vel seint i 2000. Det dreide seg om å skaffe lokaler og folk. Dette er jo ikke stillinger man utlyser i avisen, sier Hansen til Dagbladet.

Les også: Her drev USA systematisk overvåkning av nordmenn

– Uproblematisk

Eks-spaneren sier videre at sjefen ved den amerikanske ambassaden gjorde de ansatte oppmerksom på at virksomheten ved SDU var godkjent av politiet i Oslo. Han avviser også at informasjon om norske borgere ble lagret i egne registre i perioden da han var tilknyttet Surveillance Detection Unit (SDU).

Hansen sier han sluttet i 2003 eller 2004.

– Ikke myndighet

– Gruppa hadde ikke noen myndighet til å spørre om personopplysninger eller å føre lister over slike opplysninger, for de hadde dem ikke, sier Hansen.

Etter det Aftenposten kjenner til, var det Hansen selv som ledet arbeidet med å få tilgang til politiregistrene.

Både politikilder og tidligere ansatte ved den amerikanske ambassaden sier til avisa at det er åpenbart at det ble hentet ut informasjon fra politiets egne registre og databaser ved flere anledninger.

Les også: Slik overvåker USA nordmenn

TV 2 har avslørt at SDU-gruppen har samlet inn informasjon om personer de mener har oppført seg mistenkelig. Denne informasjonen er overlevert den amerikanske ambassaden i Oslo, hvor informasjonen er gjennomgått og lagt inn i den amerikanske terrordatabsen «Security Incident Management and Analysis System» (Simas).

Reagerer på fremstilling

72-åringen sier til Dagbladet at han reagerer på flere forhold i TV 2s avsløring om overvåkingen. Blant annet mener Hansen at TV 2 har fremstilt det som mistenkelig at det var så mange stikkontakter til databruk i hovedkvarteret.

IMG_7211 (Foto: Erik Edland / TV 2)
IMG_7211 (Foto: Erik Edland / TV 2)

– Om de (TV 2, journ. anm.) hadde villet, kunne de funnet ut at dette var noe som var igjen etter den forrige leietakeren. Om du ikke er ute etter å finne ut alle sider ved saken, så velger du det som skaper de største overskriftene, sant eller ikke, sier Hansen, som også reagerer på at TV 2 oppsøkte ham i sitt private hjem lørdag.

Den tidligere POT-betjenten ville da overhodet ikke kommentere saken.

– Vi har aldri påstatt at det var denne gruppen som la inn strøm i lokalene, og for øvrig står vi inne for alt vi har publisert. En person som har hatt en slik sentral rolle må forvente at det blir stilt spørsmål, uansett om han ikke vil svare, sier TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther til tv2nyhetene.no.

Les også: Dette er de hemmelige lokalene

Sentral i Treholt-saken

Leif Karsten Hansen kom i søkelyset tidligere i høst etter beskyldinger om å ha jukset med det såkalte pengebeviset i Treholt-saken. Hansen skal forklare seg overfor Gjenopptagelseskommisjonen allerede førstkommende mandag. Nå må han regne med å bli innkalt i avhør også om sitt forhold til arbeidet ved den amerikanske ambassaden.

Arne Treholts advokat Harald Stabell sa lørdag til TV 2 Nyhetene at avsløringen om Hansens SDU-tilknytning kan få følger.

– Hvis dette er riktig, vil det utvilsomt svekke Leif Karsten Hansens generelle troverdighet. I tillegg vil det vise at Hansen kan være i stand til å begå lovbrudd, sa Stabell.