kongelige
kongelige

Dette er de største kongeskandalene

Det er ikke bare kungen som har vært i hardt vær...

2010 har vært et tøft år for det svenske kongehuset. Skandalene har rullet inn på løpende bånd, og kun Kronprinsesse Victorias bryllup har reddet familiens anseelse.

Brudd for prinsesse Madeleine

Svenskenes «lillsessa», altså kongens øyensten Prinsesse Madeleine, kunngjorde i august 2009 at hun skulle gifte seg med kjæresten Jonas Bergstrøm. Det vakre paret strålte på pressekonferansen på «Solliden», men et halv år senere var drømmen knust.

Se video fra TV 2 Nyhetene:

Etter ukesvis med bruddrykter pressen kom historien som snudde kongeriket Sverige på hodet. Norske Tora Uppstrøm Berg sto frem i i Se og Hør og fortalte om sin hete natt med Jonas. Snøballen rullet videre, og flere damer sto frem og hevdet de var Jonas` elskerinner.

Les mer: – Tragisk at folk skal godte seg i deres ulykke

Kort tid etter gikk hoffet ut og bekreftet bruddet mellom Madeleine og Jonas. Som en konsekvens av dette, pakket Madeleine bagen og emigrerte til New York. Der tilbragte hun tiden frem til søsteren Victorias bryllup i juni, og fikk hard kritikk i svensk presse for ikke å være til stede og støtte søsteren før hennes store dag.

Skriveriene rundt Jonas Bergstrøm fortsatte, og ifølge svenske Se og Hør gjorde han en kollega gravid mens han var sammen med prinsessen.

Glamourprinsen

ste_sofia_hellqv_1970171 (Foto: Tony Kollberg, © ep)
ste_sofia_hellqv_1970171 (Foto: Tony Kollberg, © ep)

Falt for «Paradise»-deltaker

Også prins Carl Philip har skapt store overskrifter i pressen dette året.

Etter et ni år langt forhold til overklassepiken Emma Pernald, fant han i fjor lykken med tidligere nakenmodell og «Paradise Hotel»-deltaker Sofia Hellqvist.

Paret ble første gang avbildet sammen da de feiret påskeferie sammen, og er nå offisielt ett par. I følge svenske medier har Dronning Silvia rast mot forholdet, og mislikt de dristige bildene som har dukket opp av prinsens kjæreste.

Prinsesse Madeleine og kronprinsesse Victoria skal ha ønsket at broren ga ekskjæresten Emma Pernald en ny sjanse. Pernald var gjest i Victorias bryllup, mens Sofia måtte bli hjemme.

Kongen på dypt vann

Etter at boken «Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken» ble sluppet tidligere denne uken, har svensk og norsk presse skrevet spalte opp og spalte ned om kongens angivelige elskerinner og ville fester.

Kongen valgte selv å kommentere innholdet i boken tidligere denne uken, men var noe uklar. Mange oppfattet kommentaren om at familien nå la dette bak seg som en bekreftelse på at deler av bokens innhold er sant.

– Hvem vil ha en sånn mann?

Heller ikke her til lands har det manglet på skandaler.

I januar 2009 skrev svenske medier at prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skulle skille seg etter et fyllebilde på et utested i Oslo.

– Hvem vil ha en sånn mann, som nattetid står og henger med andre jenter? Er man dessuten inngift i norske kongefamilien er skandalen et faktum, skrev Svenske Damtidning.

Både Ari Behn og kong Harald var i kraftig oppgjør med tidligere soussjef ved slottet Carl-Erik Grimstad.

De følte seg mobbet etter mye kritikk og angrep på kongefamilien.

– Grimstad er død og begravet, sa Ari Behn, og innrømmet i etterkant av mediestriden at han gikk inn i en depresjon.

– Jeg er kronisk deprimert, sa han i intervjuet.

Stormer rundt parene

Det har også vært storm mot Märtha Louise og prinsessetittelen etter hennes englevirksomhet det siste året.

Her refses hun fra flere hold for å strides med den kristne lære:

Det er ikke bare rundt Märtha og Ari Behn det har rast de siste årene.

Se Aris skandaleintervju under:

Mette-Marit hadde en vanskelig start som Kronprins Haakons kjæreste tilbake i 1999 på grunn av sin utagerende bakrunn.

Hennes far, avdøde Sven O. Høiby, gav bort private bilder av sin datter til pressen. Etter et oppgjør med sin far, brøt hun kontakten.

Dette ble det film av.

I mars ble Mette-Marit portrettert i den mye omtalte filmen «En helt vanlig dag på jobben». Her fikk vi se de største episodene fra hennes liv festet til tape.

Prinsesse var utro

Heller ikke Danmark har vært forskånet for skandaler. I det danske kongehuset har alltid prins Joachim vært kjent som en partyprins, og da han og den daværende hustruen Alexandra ble skilt, nektet han å kommentere årsaken.

Joachim ble også observert full på en av Københavns klubber for homofile, noe som satte ytterligere fart i spekulasjonene om at han hadde en annen legning.

Avisene i Danmark var imidlertid fulle med påstander om at Joachim hadde vært utro, og at Alexandra derfor hadde gått fra ham.

ste_prins_joachi_1043250 (Foto: Grarup Jan, © TS)
ste_prins_joachi_1043250 (Foto: Grarup Jan, © TS)

I 2006 havnet storebror Fredrik i avisenes søkelys etter at hans utkårede Mary hadde valgt en litt venninne som ble knyttet til narkotika som forlover.