OVERFALT: Den russiske journalisten Oleg Kashin (30) ligger i kunstig koma etter at han ble overfalt av to menn utenfor sin leilighet i Moskva. (Foto: Svetlana Privalova/Ap)
OVERFALT: Den russiske journalisten Oleg Kashin (30) ligger i kunstig koma etter at han ble overfalt av to menn utenfor sin leilighet i Moskva. (Foto: Svetlana Privalova/Ap)

Russland rystet av brutalt journalistoverfall

30-åring i kunstig koma.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske journalisten Oleg Kashin (30) ble natt til lørdag overfalt av to menn utenfor sin leilighet i sentrum av Moskva.

Politiet opplyser at de tror gjerningsmennene stod og ventet utenfor 30-åringens bolig.

Mange bruddskader

Kolleger av Kashin forteller ifølge nyhetsbyrået AP at journalisten hadde blitt slått kraftig i hodet og flere andre steder på kroppen. Han skal ha blitt påført bruddskader i kjeven, fingre, armene og begge bena.

Etter en lengre operasjon har 30-åringen blitt lagt i kunstig koma.

– Hevn

Kashin jobber som journalist i den store russiske avisen Kommersant. Redaktøren av avisen mener at det ikke er noen tvil om at overfallet har sammenheng med Kashins yrke.

– Det faktum at Kashin ikke ble ranet, og at fingrene hans ble kvestet tyder på at det er hevn for hans arbeid, sa redaktør Mikhail Mikhailin i et intervju på NTV.

Kashin har jobbet med saker som har vært politisk betente, men det er ikke kjent om det er noe spesielt materiale som er årsak til hendelsen.

Flere russiske journalister har blitt drept de seneste årene, og de færreste sakene blir oppklart. Siden år 2000 er minst 18 journalistdrap uoppklart, ifølge den New York.baserte Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ).

Medvedjev inn i saken

Men russiske myndigheter viser handlekraft i etterkant av nattens overfall, og president Dimitrij Medvedjev har beordret statsadvokaten og innenriksministeren til å følge med på etterforskningen og forsikre seg om at gjerningsmennene blir tatt.

Alle de nasjonale tv-kanalene i landet viet mye tid til overfallet i sine nyhetssendinger lørdag.

Russland er på åttendeplass på CPJs liste over verdens farligste land for journalister.