Johan Fredriksen (Foto: TV 2)
Johan Fredriksen (Foto: TV 2)

Politiet: – Vi kjente til overvåkingen

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet sier til TV 2 at de kjente til den amerikanske overvåkingen, men at de mente den ikke var ulovlig.

TV 2 avslørte onsdag at amerikanske myndigheter har drevet systematisk overvåking av norske borgere – ved hjelp av tidligere ansatte i politiet og Forsvaret.

USA bekrefter overvåkingen, og mener norske myndigheter var informert om dette. Men verken UD eller Justisdepartementet vil bekrefte at de kjente aktivitetene.

Norsk politi sier de har kjent til deler av virksomheten. Likevel mener de at den aktiviteten de har observert på gata ikke bryter med norsk lov og at de derfor ikke har hatt hjemmel for å stanse amerikanerne.

– Slik denne virksomheten har blitt oppfattet av oss og slik de har framstått, så rammes ikke det av norske lover, sa stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt til TV 2 før avsløringen ble offentliggjort onsdag kveld. Han fortalte videre at det var gjort tydelig overfor den amerikanske ambassaden at det er norske myndigheter som har ansvaret utenfor ambassadens grenser.

Verken han eller hans kolleger ved Oslo politidistrikt ønsker å gi noen ytterligere kommentar.