VIL SE PÅ SAKEN: Riskadvokat Tor Aksel Busch. (Foto: Roald, Berit)
VIL SE PÅ SAKEN: Riskadvokat Tor Aksel Busch. (Foto: Roald, Berit)

Riksadvokaten inn i ambassadesaken

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil ta stilling til en anmeldelse fra Rødt om ulovlig overvåking i den såkalte ambassadesaken.

TV 2 avslørte onsdag at USA drev omfattende overvåking av nordmenn fra lokaler i Oslo sentrum. Tidligere høyt betrodde personer innen norsk politivesen og Forsvaret deltok i etterretningsarbeidet.

Fredag varslet riksadvokat Tor-Aksel Busch at han vil ta stilling til anmeldese fra partiet Rødt. Også Statsadvokat Jørn Sigurd Maurud har sagt at han ønsker innsyn i saken, og har bedt om å få kopier av redegjørelser fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Politidirektoratet.

Rødt-leder Turid Thomassen. (Foto: Scanpix)
Rødt-leder Turid Thomassen. (Foto: Scanpix)

Rødt-leder Turid Thomassen krever full åpenhet i saken.

LES OGSÅ: Sjekk utstyrslisten til de hemmelige overvåkerne

– Det er sjokkerende at en rekke toppfolk har hoppet rett fra norske overvåkingsorganer og over i etterretningsarbeid for et fremmed land. I kjølvannet av Lundkommisjonen har disse folkene rolig og uforstyrret fortsatt som før, sier Rødt-leder Turid Thomassen.

Hun sier at det er helt nødvendig at det blir åpenhet også rundt følgene avsløringene får.

– Dersom noen har blitt urettmessig overvåket på norsk jord, må de gis anledning til innsyn i lovbruddene begått mot dem, sier Thomassen. Hun mener det må nye regler til i fremtiden. Partiet ønsker at det blir innført lovfestet meldeplikt som forplikter tidligere ansatte i de norske hemmelige tjenestene til å informere myndighetene når de søker oppdrag for fremmede lands tjenester og forklare oppdragets karakter.