KJENTE IKKE TIL OVERVÅKING: Hanne Harlem, Odd Einar Dørum, Knut Storberget, Knut Vollebæk, Thorbjørn Jagland, Jan Petersen og Jonas Gahr Støre. (Foto: SCANPIX)
KJENTE IKKE TIL OVERVÅKING: Hanne Harlem, Odd Einar Dørum, Knut Storberget, Knut Vollebæk, Thorbjørn Jagland, Jan Petersen og Jonas Gahr Støre. (Foto: SCANPIX)

Disse statsrådene visste ingenting om overvåking

Ingen av utenriksministrene eller justisministrene etter år 2000 har kjent til amerikanernes overvåking i Norge.

Det viser en ringerunde TV 2 Nyhetene har gjennomført.

TV 2 avslørte onsdag at USA har bygd opp en etterretningsgruppe i Oslo for å overvåke nordmenn.Gruppen, som kalles SDU (Surveillance Detection Unit), ble etablert i 2000.

Det hersker usikkerhet om hvem som har visst om virksomheten. Pressetalsmann P. J. Crowley i det amerikanske utenriksdepartementet sa mandag at alle USAs aktiviteter i Norge skjer i overnesstemmelse med vertslandet.

Les alt om TV 2 s avsløring.

TV 2 har spurt samtlige justisministre og utenriksministre som har sittet siden 2000 om de kjente til overvåkingen. Dette svarte de:

Hanne Harlem (Ap, justisminister 2000-2001): – Jeg kan ikke erindre noe som helst om å ha blitt informert om dette. Dette er en sak av en slik natur at dersom jeg hadde fått info om det, ville jeg husket det, sier Harlem.

Odd Einar Dørum (V, justisminister 2001-2005): – Dette kjenner jeg ikke til. Jeg ville aldri noen gang likt om noen opererte på norsk jord på en måte som jeg ikke hadde kjennskap til eller visste om.

Knut Storberget (Ap, justisminister 2005- ): – Vi må til bunns i denne saken. Jeg har bedt politidirektøren og sjefen for PST gi en redegjørelse. Det er viktig å finne ut om det er gjort noe ulovlig.

Knut Vollebæk (KrF, utenriksminister 1997-2000): – Jeg har ingen kjennskap til dette og kan heller ikke erindre noen gang å ha blitt informert om dette.

Thorbjørn Jagland (Ap, utenriksminister 2000-2001): – Jeg har ikke vært informert om dette. Dette har ikke vært et tema mens jeg var utenriksminister.

Jan Petersen (H, utenriksminister 2001-2005): – Jeg har aldri vært informert om dette. Dette er en så spesiell sak at det ville jeg ha husket om det hadde kommet opp. Men det er vel tvilsomt om amerikanerne ville tatt det opp på det nivået. Dersom de hadde tatt opp, ville det fremtvunget et nei fordi det er et klart brudd på suvereniteten. Når det er sagt, må man huske at amerikanerne er de eneste som ikke har hatt et terrorangrep på egen jord siden 9/11-angrepene. Så sånn sett har etterretningen gjort jobben sin.

Jonas Gahr Støre (Ap, utenriksminister 2005- ): – Det viktige nå er det justisministeren har satt i gang, å få kartlagt hva de berørte norske politimyndighetene har visst om dette.