LAGRER SENSITIV INFORMASJON: Sensitive personopplysninger om nordmenn blir lagret i den amerikanske SIMAS databasen.  (Foto: TV 2)
LAGRER SENSITIV INFORMASJON: Sensitive personopplysninger om nordmenn blir lagret i den amerikanske SIMAS databasen. (Foto: TV 2)

Arne Strand:
– Norske myndigheter må protestere kraftig

Redaktøren i Dagsavisen mener norske myndigheter må protestere kraftig på noe han kaller den største etterretningsskandalen siden 1960.

TV 2 avslørte onsdag at amerikanske myndigheter har drevet systematisk overvåking av norske borgere. Etterretningsgruppen som bærer navnet Surveillance Detection Unit (SDU) ble etablert våren 2000, og flere av de ansatte har tidligere hatt lederjobber i norsk politi og i Forsvaret.

USA har bekreftet overvåkingen, men hevder norske myndigheter var informert om dette.

– USA tar seg til rette

– Saken er veldig alvorlig. Dette kan være den største etterretningsskandalen siden 1960, da U2 spionflyet ble skutt ned over Sovjetunionen, og som var planlagt å lande i Bodø, sier sjefsredaktør i Dagsavisen, Arne Strand til God morgen Norge.

Strand mener USA har en tendens til å ta seg til rette i land de er alliert med, dersom de føler det er nødvendig. Det bør ikke aksepteres av norske myndigheter, mener han.

– Hvis amerikanske interesser krever det, så gjør amerikanerne nesten som de vil. De regner med at vi er deres beste allierte og har tøyd strikken ganske langt. Hvis regjeringen visste om overvåkningen, så er det en komplett skandale.

Ingen avdeling i Norge har myndighet til å gi fra seg suverenitet over norske områder, kun Stortinget kan det, påpeker han.

Francis Gary Powers og hans U-2 spionfly ble skutt ned over Sverdlovsk på vei til Bodø i 1960. De kraftige reaksjoner fra den norske regjeringen i 1960 bør også komme nå, ifølge Arne Strand. ( © FR GM**NY**)
Francis Gary Powers og hans U-2 spionfly ble skutt ned over Sverdlovsk på vei til Bodø i 1960. De kraftige reaksjoner fra den norske regjeringen i 1960 bør også komme nå, ifølge Arne Strand. ( © FR GM**NY**)

– Norge bør protestere

Han minnes at regjeringen Gerhardsen protesterte kraftig i sin tid. Det mener Strand bør skje nå også.

– Den gangen som nå, så var regjeringen helt uvitende om hva som foregikk. Den norske regjeringen må protestere kraftig mot den amerikanske, slik regjeringen Gerhardsen gjorde i 1960.

P. J. Crowley, pressetalsmann ved det amerikanske utenriksdepartementet, gjentar i dag at det har vært en eller annen form for kontakt mellom den amerikanske ambassaden i Oslo og norske myndigheter. Dette tolket USA som et klarsignal til å drive denne type overvåkningsvirksomhet.

Strand mener det er godt mulig informasjonen ikke fant veien fra PST og oppover i systemet.

Politisk kontroll

Han mener derfor at det er viktig å sende et signal til PST, at organet skal være politisk og demokratisk kontrollert.

– Dette er noe som de folkene hele tiden glemmer. Hvis de ikke gir beskjed til overordnede hele veien, så glipper den kontrollen. Hvis jeg skal tippe, så har det vært sikkerhetsfolk på ambassaden som har tatt seg en prat med enkelte tjenestemenn i PST, og der stoppet det.

Jeg kan nesten ikke forestille meg at saken har gått hele veien til topps og fått klarering, sier Strand.

Han er særlig sjokkert over at norske politifolk, som burde vite forskjellen på rett og galt, er med på dette.

Roser TV 2

Anne Skartveit, politisk redaktør i VG, skamroser TV 2 for å ha avslørt overvåkningen.

– TV 2 har gjort en kjempejobb i denne saken. Langvarig, solid journalistisk arbeid kan føre til store avsløringer.

Skartveit påpeker at også andre ambassader muligens driver lignende overvåkning, men da gjerne av sine egne borgere.