Overvåkingsskandalen 10 (Foto: TV 2)
Overvåkingsskandalen 10 (Foto: TV 2)

Stabell mener politiet må etterforske overvåkerne

– Det er lite akseptabelt at ikke politiet etterforsker og i det minste avhører navngitte personer, sier forsvarsadvokat Harald Stabell.

I et intervju med TV 2 Nyhetskanalen sier Stabell det er underlig at norsk politi ikke har etterforsket saken etter TV 2s avsløring av at tidligere polititopper har drevet overvåking på norsk jord på oppdrag fra USA.

Uakseptabelt å ikke etterforske

– Jeg mener at det ut fra dokumentasjonen som er lagt frem er skjellig grunn til å tro at det er gjort noe straffbart. Det er åpenbar fare for bevisforspillelse. Jeg synes det er rart og lite akseptabelt at ingenting skjer, at norsk politi ikke tenker i de baner at de må etterforske forholdet, sier Stabell til TV 2 Nyhetskanalen.

– De må raskest mulig pågripe dersom det er hjemmel for det - i hvert fall innkalle til avhør de personene som til nå er navngitt, sier han.

Inntil to års fengsel

Stabell mener overvåkingen som TV 2 Nyhetene har avslørt de siste dagene uten tvil er ulovlig.

– Det er kun politiet som har kompetanse og lov til å overvåke norske borgere, sier Stabell.

– Hvis man ved hemmelige eller ulovlige midler samler inn opplysninger til en fremmed stat omkring politiske eller personlige forhodl til enkeltpersoner, som man vet kan skade disse personene, har man en straffebestemmelse som kan gi inntil to års fengsel, sier Stabell.

Se intervju øverst i artikkelen.

Torsdag sa PST-sjef Roger Berg til TV 2 Nyhetene at den hemmelige polititjenesten ikke kjente til overvåkingen til amerikanerne. Samtidig sier han at PST har vært i kontakt med amerikansk etterretning og minnet dem om at bare norsk politi kan overvåke norske borgere.

– Årsaken til at vi har gjort dette er fordi det er norsk politi som har ansvar for å utøve myndighet i Norge, og ikke utenlandsk representasjon, sa Berg til TV 2 torsdag.

Les mer: PST visste ikke om den amerikanske overvåkingen

Mener PST visste om overvåkingen

Harald Stabell sier utsagnet kan tolkes som en innrømmelse av at PST skjønte at amerikanerne gikk over streken.

– Hvis PST har funnet grunn til å presisere overfor amerikanerne at norsk politi er de eneste som har kompetanse og rett til å overvåke nordmenn, og også fortelle dem hvor fullmaktene stopper, så er det spesielt at de ikke har gått videre med dette. De må jo ha hatt en viss kunnskap om hvordan dette er håndtert fra amerikanernes side. Da skulle de tatt det opp med sine overordnede - ikke minst Justisdepartmentet, sier Stabell til TV 2 Nyhetskanalen.

– Det må være en grunn at de finner det nødvendig å ta slik kontakt med amerikanerne. Jeg synes det langt på vei er en innrømmelse. Spørsmålet er hvorfor i all verden de ikke har gått videre med det, sier Stabell.

Nær eller over grensen

Tidligere PST-sjef Arnstein Øverkil sa fredag morgen til TV 2 Nyhetskanalen at han burde reagert da tidligere PST-folk fikk jobb i den amerikanske ambassaden.

– I etterpåklokskapens grelle lys ser jeg at jeg burde reagert på at tidligere politifolk fikk jobb ved ambassaden, sier han.

– Leser du PSTs uttalelser på samme måte som oss andre – at når PST er nødt til å advare amerikanerne betyr det at de har beveget seg farlig nær grensen eller gått over grensen?

– Ja, det gjør jeg, sier Øverkil.

Her er intervjuet med den tidligere PST-sjefen:

470468